Een pleidooi van onze burgemeester in de EdeStad voor het lokale bestuur. Nou is hij zelf een lokale bestuurder dus dan denk je al gauw aan de slager die zijn eigen vlees keurt (jammer dat ik daar geen ander spreekwoord voor ken). Dat die keuring een gunstige uitslag kent verbaast dus niet. Het getuigt in ieder geval van veel zelfvertrouwen maar ik vraag me dan af waarop dat zelfvertrouwen is gebaseerd.
Ja, het ligt stil in Den Haag. Iets met Mark Rutte en verkiezingen dus het kan nog wel even duren voor we bestuurd worden vanuit het Torentje. Goeie zaak! Niet alles hoeft veranderd te worden. Niet iedere vernieuwing is een verbetering. Integendeel. Kijken we naar 13 jaar Rutte dan is er maar weinig verbeterd. Even geen verandering is prima, dat vergroot het vertrouwen in het bestuur.
Maar de burgemeester ziet ruimte voor een soort van coupe. Een coupe van het lokale bestuur. We hebben Den Haag niet nodig, we maken onze eigen regels wel. Zoiets. Daarom is Ede al vast begonnen met een eigen stikstofbeleid. Terwijl we met helikopters kalk uitstrooien over het Ginkelse Gras om de natuur te redden ontwikkelt de gemeente Ede een beleid om nog grotere stallen voor die 5 miljoen kippen, koeien en varkens te laten bouwen.
Dat kan, volgens de gemeente Ede, door te vertrouwen op technologie. Bijvoorbeeld door boeren te laten investeren in emissiearme stalvloeren die in de praktijk absoluut niet blijken te werken. Of van die handige luchtwassers, die ’s avonds en in het weekend vanwege het hoge stroomverbruik worden uitgezet omdat er dan toch geen mannekes van de omgevingsdienst controleren.
Toch denkt wethouder JP van der Schans, voormalig premier in spé want hij is van het CDA, dat eigen Edese ‘wetgeving’ kan. “Ik ga er van uit dat het mag”. En: “Ik heb nog niet gehoord dat het niet mag.”
Famous last words.
Ik denk dan aan een andere wethouder die ongeveer dezelfde woorden sprak: ik heb nog niet gehoord dat het niet mag. Totdat de Raad van State de bouw van de WFE verbood. Of de Edese samenleving eventjes de schade van die uitspraak wil betalen?
Natuurlijk, zei de gemeenteraad! Verantwoordelijkheid nemen? Natuurlijk niet, zei de wethouder!
Ook zo’n voorbeeldje van een lokale bestuurder die wel eens even uit zou leggen hoe de wetgeving in elkaar steekt. Mislukt! Maar wat dondert het, Edenaren betalen de rekening wel.
Ede met haar eigen stikstofregels. Ede heeft geen landelijke politiek nodig. Ede redt het zelf wel.
Eg nie!
Ik raad iedere boer aan om vooral niet te luisteren naar de hooghartige woorden van de Edese lokale bestuurders die wel eens vertellen hoe het landelijke stikstofbeleid er uit ziet. Voor je het weet laat je voor tonnen een emissiearme stalvloer aanleggen. Die niet werkt. Of betaal je vermogens voor zogenaamde innovatieve oplossingen om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. Oplossingen die nog nergens ter wereld bekend zijn behalve in Ede. Tenminste. volgens de bestuurders uit Ede.
Fijn dat het Edese gemeentebestuur zoveel vertrouwen in zichzelf heeft. De praktijk pakt nogal anders uit. Een beetje bescheidenheid zou het lokale bestuur sieren want zo goed gaat het hier echt niet. Denk maar eens aan het Ginkelse Gras.
De uitdrukking ‘De slager die zijn eigen vlees keurt ‘ heeft een variant uit de marketing afdeling:
‘ Wij van WC – eend adviseren WC – eend’.