Sinds de KLM niet meer dagelijks haar kerosine over ons uitstort en het bijpassende geluid van de vliegtuigen ook niet meer te horen valt is het stil in het bos. Sommige mensen vinden dat prettig en ik zal eerlijk zeggen dat ik het ook wel lekker vind. Maar het is niet normaal. Uit mijn jeugd, ver terug in de vorige eeuw, herinner ik me bossen met veel geluid. Geen lawaai, maar geluid. Geluid van vogels vooral. In de bossen vlogen duizenden vogels die gezellig met elkaar aan het kwetteren waren. Het twitteren van de 20ste eeuw.
Het was overdag dus nooit stil in het bos. Integendeel, het bos was een verzamelplek van dieren die daar hun voedsel vonden, soortgenoten ontmoetten en takken genoeg hadden om lekker op te zitten dus was je een vogel dan was het bos the place to be.
Nu niet meer. Nu ook de zilveren vogels met motoren niet meer vliegen is het stil. Doodstil. Er lopen hier en daar nog wat zwijnen en herten die op de loonlijst van de gemeente staan omdat ze zo lekker veel toeristen trekken maar wat overheerst is stilte. Vogels gaan de woonwijken in waar ze gevoerd worden door de Edese burgers en als vogel ben je wel gek om voedsel in het bos te zoeken want daar vindt je alleen maar stikstof. Vogeleitjes werden gelegd met een veel te dunne schaal en de vogels die nog wel uit hun ei kruipen hebben vaak gebroken pootjes vanwege kalkgebrek omdat er geen kalk meer in de bodem zit.
Want er ligt een deken van stikstof over Ede waar je maar moeilijk iets eetbaars in kunt ontdekken. Inmiddels is die deken zo dik dat ook bomen slecht groeien. Eikenbomen gaan dood en ook andere plantensoorten sterven uit en wat overblijft is stikstof.
Ede had altijd al een paar stikstofbronnen. Dankzij de absurd lage voedselprijzen moesten boeren hun veestapel vergroten om het hoofd boven water te houden maar waardoor er wel veel meer stikstof uit de stallen komt.
De A12 en A30 werden breder en worden nog veel meer gebruikt dan vroeger. Ten behoeve van de werkgelegenheid werden weilanden volgebouwd met industrie en als klap op de vuurpijl gaf de gemeente toestemming voor de bouw van drie biomassacentrales waar naast allerlei chemische troep ook veel stikstof uit komt.
Oorzaken genoeg dus als het gaat om de uitstoot van stikstof. Handig om te weten als je dit probleem wilt aanpakken en zowaar: de gemeente Ede wil dat. Het duurde even maar er komt beweging in.
Maar in plaats van de oorzaak aan te pakken kiest de gemeente voor de makkelijkste weg namelijk symptoombestrijding. Geloof het of niet maar volgens de EdeStad verschijnt er binnenkort een helikopter boven de Edese hei die niet minder dan 1 miljoen kilo schelpenkalk gaat uitstorten.
Ruim een miljoen kilo vermalen schelpen worden via een helikopter over Ede heen gespuugd. Kost een paar centen lijkt me. Want zo’n helikopter is vast niet in één keer klaar. En een miljoen kilo schelpen zal ook niet gratis zijn. We kunnen elkaar wijs maken dat dit een hele natuurlijke oplossing is maar het is volgens mij drie miljoen jaar geleden dat er schelpen lagen op het Veluwse strand lagen en helikopters die kalk naar beneden kieperen is ook al niet natuurlijk.
En bovendien is teveel stikstof voor mensen ook niet goed. Is het de bedoeling dat Edenaren ook een kalkdouche krijgen? Moeten we met z’n allen buiten gaan staan als de helikopters komen? Of zijn de bossen, de toeristentrekkers, belangrijker dan de inwoners?
In plaats van oorzaken aan te pakken kiest Ede voor symptoombestrijding. Zonde.
Sluit die biomasssacentrales, verlaag de snelheid op de snelwegen ook ’s avond naar 100 en stop de industrialisering van het platteland.
Daar heb je geen helikopters voor nodig.
Mo for President!
Wat hebt u toch een heldere kijk op de dingen.