Op de foto hierboven ziet u de burgemeester van Ede. In dit geval Ede, Nigeria. Dit is dus de René Verhulst van onze naamgenoot in Afrika. Mocht u geen verschil zien met de echte René; let op de ambtsketting waar Timi Oba Munirudeen Adesola Lawal een hartje aan heeft gehangen. Dat heeft onze René weer niet dus zo kun je ze makkelijk uit elkaar houden. Ede in Nigeria heeft behalve de burgemeester nog meer gemeen met Ede op de Veluwe. Zo las ik dat ze in Ede Nigeria ook een tweebaansweg willen hebben: een soort van Parklaan dus.
Maar er zijn ook verschillen.
Zo schijnt de zon er vaak. Ik weet niet hoe vaak de zon hier heeft geschenen de laatste weken maar ik ben er niet bruin van geworden. In Nigeria gaat dat volgens mij wat beter. Een zonnepaneel in Afrika brengt drie keer zo veel op dan in Nederland. En nog beter: ze hebben daar meer ruimte dan hier. Ga je nog meer naar het noorden, Ede-Noord in Afrika zeg maar, dan wordt je gek van de ruimte en de zon. Ze noemen het dan ook Sahara wat in Europa een equivalent is voor zonnig en leeg.
Twee dingen die we in Ede op de Veluwe tekort komen: zon en ruimte. Nou is er in de Nederlandse samenleving een Trumpiaanse overtuiging binnengeslopen dat we zo isolationistisch mogelijk moeten denken. We moeten zelfvoorzienend zijn. En vooral lokaal denken. Dat zie je in het klein (koop lokaal!) en in het groot (Ede energieneutraal!).
Het is maar goed dat ze in het buitenland niet zo over onze Edese agrarische producten denken. Dat ze in China zeggen dat ze Edes varkensvlees niet meer willen omdat ze alleen Chinese varkens willen. Dat Duitsland ons kippenvlees niet meer koopt omdat ze alleen lokale producten willen. 80% van de productie van FoodValley zou wegvallen. Blij dat ze in het buitenland wat minder kortzichtig zijn.
In Afrika hebben ze zon en ruimte, wij hebben food want we hebben hier vruchtbare landbouwgrond. Daar zit een, vergeef me dat ik de term gebruik, een win-winsituatie in. Ruilen dus die handel en iedereen wordt er beter van. Dat is één van de oudste economische principes. Pijpleidingen vol met waterstof kunnen deze kant op en in ruil voedsel, food en aanverwante producten. Zo profiteert iedereen van de natuurlijke rijkdommen van elkaars landen.
Maar de Edese politieke fracties worden murw gebeukt door de lobbyisten van LC Energy. Terwijl de Edese politiek denkt duurzaam te moeten handelen worden ze eigenlijk misbruikt door de energie-ondernemers die hun zakken willen laten vollopen door honderden weilanden vol te leggen met zonnepanelen. Niet alleen met opbrengsten uit de geleverde energie maar ook met subsidie en die subsidie wordt ook opgebracht door Edese burgers.
De directeur van LC Energy, die een paar jaar geleden nog met vochtige ogen afscheid nam van zijn benzineslurpende Amerikaanse bak, is nu één van de nieuwste bekeerlingen van de energiereligie en hakt in op de Edese gemeenteraad. Vanwege duurzaamheid? Echt niet, business, winsten, pure handel. Handel die we beter kunnen drijven volgens economische wetten die iedere HAVO-leerling er in geramd krijgt maar blijkbaar niet is doorgedrongen in de Edese raadskoppies.
Dan vestig je je hoop op raadsleden die niet aan de leiband van landelijke partijdiscipline vastzitten. Maar Gemeentebelangen, met twee Bennekomse vertegenwoordigers, heeft blijkbaar liever een spiegelend Binnenveld vol met metaal en zonnepanelen dan een Binnenveld met groene weides en natuur.
GroenLinks, dat door het opbranden van de Edese bossen, op schoot denkt te kunnen springen bij de Jessias, gaat natuurlijk ook akkoord: het hele Edese landschap moet worden gesloopt om het duurzaamste jongetje van de klas te kunnen zijn, kostte wat het kost, al helpen we de hele planeet er mee naar de kloten. Misschien zit er wel een promotie naar Kamerlid in!
En de ChristenUnie misbruikte de regels van de Gemeentewet door één raadslid, die zijn salaris ontvangt van LC Energy, weg te sturen van de stemming in plaats van hem zijn stem te laten onthouden. In het laatste geval zou de stemming van donderdag aanstaande niet meer nodig zijn en zou Nergena al zijn verworpen. De burgemeester van Ede (Veluwe) ziet dat trouwens ook zo: hij sprak over stemonthouding en toepassing van de Gemeentewet zou betekenen dat de bestrating van het Binnenveld niet meer door zou gaan.
Nergena is geen duurzaamheidsproject. Het is een businesscase en het stinkt van alle kanten. Grote kans dus dat het gewoon doorgaat. Maar misschien dat de gemeenteraad van Ede zich één keer niet laat intimideren door een paar commerciële energie-entrepeneurs en kiest voor de belangen van Ede.
Aanstaande donderdag in theater de Bergstraat.
Hou eens op over die stomme waterstof. Nooir in ons huis en nooit in onze auto’s. Simpel!
Iets meer research Gemeentebelangen heeft niet 2 maar 3 vertegenwoordigers in Bennekom!?