Als er een haantje-de-voorste bestaat dan zal er ook wel een haanje-de-achterste zijn. Of een haantje-de-middelste. Het is maar net welke rol je wilt spelen. Ons gemeentebestuur speelt graag de rol van de eerste. Dat leidt soms tot hilarische blunders. Als voorbeeld van de Edese innovatiekracht noem ik de WePod’s en de elektrische ligfietsen. Ze zijn natuurlijk nodig, de pioniers, die nieuwe technologie testen. Als ze dat dan op eigen kosten doen is dat helemaal perfect, gemeenschapsgeld gebruiken voor lijkt me niet de bedoeling en Ede heeft nou eenmaal geen traditie van hoogstaande technologische ontwikkelingen.
Soms kun je beter haantje-de-achterste zijn. Dat is makkelijk. Dan kun je profiteren van de kennis die de haantjes-de-voorste opdeden. Zo werd er deze week bekend dat het bedrijf Bayer op één dag 8 miljard minder waard werd. De reden: gebruikers van het onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp werden ziek en klaagden de chemiereus aan. Voor de tweede keer werd geoordeeld dat RoundUp, met als belangrijkste bestandsmiddel glyfosaat, kankerverwekkend is.
Mooi gek dus als je dat nog gaat gebruiken.
Dat zou hetzelfde zijn als vandaag beginnen met roken. Of een biomassacentrale bouwen. Of kunstgrasvelden aanleggen. Dat zou allemaal niet zo slim zijn, toch? De zalvende woorden die de producenten van glyfosaat spreken doen me denken aan de artsen uit de jaren ’50 die, tegen een riante vergoeding uiteraard, de bevolking geruststelden door te zeggen dat roken helemaal niet slecht is voor de gezondheid! Of de meer recentere uitspraken dat kunstgras helemaal niet ongezond is en prima wordt gerecycled in buurgemeente Barneveld.
Nou vind ik het niet erg als Ede zich op de kaart wil zetten met elektrische auto’s en fietsen. Het lijkt me niet de taak van een gemeente, maar het is in ieder geval goed bedoeld. De schade is hooguit financieel, er vloeit geen bloed uit.
Dat wordt anders nu de gemeente Ede toch weer glyfosaat gaat gebruiken. Dan speel je met vuur. Met de gezondheid van de arme mannen die het aan moeten brengen, met de gezondheid van de kinderen die in de berm spelen. Met de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater, want dat spul blijft natuurlijk niet braaf op de bodem liggen. En met de beestjes die daar doorheen kruipen.
Natuurlijk, er zijn wetenschappers die zeggen dat glyfosaat helemaal niet schadelijk is. Dan is er toch ook geen reden om het te gebruiken want dan heeft het geen zin. Maar er gaat van alles dood door glyfosaat. In Amerika zijn ze daar inmiddels achter. De tuinman die er kanker aan overhield krijgt 80 miljoen schadevergoeding van Bayer, de volgende uitspraak komt binnenkort. Geen idee waar Ede de 80 miljoen schadevergoeding vandaan moet halen en laten we hopen dat het ook niet nodig is.
Ede is nu een keertje haantje-de-achterste. Dat geeft je een voordeel; je kunt de kennis van de haantjes-de-voorste gebruiken maar we doen het niet.
Dat is nog dommer dan altijd haantje-de-voorste willen zijn.