De Wekeromse Belt

Je kunt het je nu niet voorstellen maar er was er een tijd waarin het dragen van een veiligheidsgordel in de auto werd gezien als iets voor sukkels. En als je een reflector op je fiets had dan was je een watje. In diezelfde tijd hadden we geen rij kliko’s naast het huis staan maar gooide je alles in de vuilnisemmer. Voor de jongeren onder ons: een emmer van metaal die wat groot was uitgevallen. Afval scheiden bestond nog niet dus alles verdween in die ene emmer.

Een blik met een restje verf? In de vuilnisbak. Dat compenseerde je weer door de terpentine waarin je de kwasten had schoongemaakt er naast te gooien. De olie van de brommer van je grote broer? In de vuilnisemmer, naast de batterijen uit de transistorradio. Batterijen? Hele autoaccu’s verdwenen in de vuilnisbak.

Die emmer werd dan opgehaald door de gemeente, altijd weer een hoogtepunt in de week, en die bracht alle troep naar Wekerom. En daar werd alles op een grote hoop gegooid. En die hoop werd na een paar jaar natuurlijk een heuvel. En die heuvel werd nog later een berg.

En daar ligt het nog. Tientallen jaren gestort accuzuur, verf en andere chemicaliën op één grote afvalberg. Jaren later stond er op die berg een soort fornuis dat dampen die uit de berg kwamen verbrandde. En nog weer later werd er over de berg een laag grond gestort die alle ranzigheid binnenboord moest houden.

Terug naar 2018. Op de berg moest een uitkijktoren gebouwd en de constructie boorde natuurlijk dwars door die beschermende laag. Ook mountainbikers maken scheuren in die afdeklaag. En natuurlijk krijgen de wilde zwijnen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, ook de schuld. Uitkijken dus. Zeker voor de omwonenden. Het gerucht gaat dat er in de omgeving meer ernstige ziektes zijn dan elders dus ik snap dat je dan wantrouwend wordt.

Het kost natuurlijk veel, dat saneren van die plek. Maar gelukkig heeft het college onderzoek laten doen. En heel gek: het grondwater onder de afvalberg, die tegenwoordig de Belt heet in plaats van Vuilnisbelt, is volgens het onderzoek van het college van prima kwaliteit!

Je verwacht het niet, hè?

Het is een college dat de verbranding van onze bossen duurzaam noemt. Hetzelfde college dat de verwarming (!) van fietspaden helemaal geen energieverspilling vindt. Het soort mensen dat zegt dat kolencentrales alleen maar sinaasappelschillen als afval produceren, dat er uit dieselauto’s alleen maar waterdamp komt en die de komst van Lelystad Airport zien als een economische kans.

Alleen die lastige burgers he? Die laten zelf een onderzoek door Arcadis doen, niet de minste,  en daaruit blijkt dat het wel wat erger is dan het college schetste in een eigen onderzoek. Hoe los je dat dan op?

Je stopt het in een lijst met binnengekomen stukken in de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad tussen 70 (!) andere brieven, notities en nota’s en je weet dat je dan toch aan je informatieplicht hebt voldaan maar dat niemand er iets over gaat te zeggen. Probleem opgelost!

We hebben jarenlang onze rotzooi naar Wekerom gebracht. Laten we het daar nu maar weghalen en het definitief oplossen. En als je maar diep genoeg afgraaft dan ontstaat er een mooi gat….voor een recreatieplas misschien? Met een uitkijktoren voor de badmeester. Graaf je niet diep genoeg dan heb je een recreatieplas met water dat licht geeft. Dat is pas een toeristentrekker.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *