Echt, een zeldzaam wonderlijke gemeenteraad hebben we in Ede. Neem nou donderdagavond, een informatiesessie. Dat is dus geen debat maar een paar vragen stellen. In dit geval aan een aantal specialisten die veel verstand hebben van biomassacentrales. Want het ging in deze informatiesessie over de storing van het Warmtebedrijf in januari.
Geen beter moment om dat te bespreken dan vijf maanden later. Dan voelt het allemaal niet zo erg, he? En welke specialist nodig je dan uit om over die storing bij het Warmtebedrijf te spreken? Warmtebedrijf zelf.
Lekker objectief!
Het hoofd propaganda van Warmtebedrijf was naar Ede afgereisd en sprak de gemeenteraad toe met een knotje in zijn haar, een bierbuikje en twee mannentieten die door zijn veel te strakke zwarte shirt heen priemden maar daar zeg ik niets van, hè, dat moet allemaal kunnen. Waarom zou je een pak aantrekken als je voor de gemeenteraad staat, maar nogmaals, ik zeg er niets van.
Ik schrijf het alleen maar op.
Toevallig was er op dezelfde dag naar buiten gebracht dat er begin februari een storing was geweest bij de biomassacentrale aan de Geerweg. Dat was begin februari maar waarom zou je dat in het kader van de volksgezondheid direct communiceren? Wachten tot eind mei leek het college strategisch veel handiger!
Die storing leverde een uitstoot op van ammoniak die veertig keer zo hoog was dan de wettelijke norm. Alle huizen in de buurt van de Geerweg hadden ineens blinkende kozijnen, alsof de schilder gisteren had geverfd. Iedere oven in keukens aan de Geerweg stond te glimmen als de kont van Sinterklaas. Mensen dachten dat de glazenwasser was geweest, zo veel ammoniak was er tegen de ruiten aangeklotst.
En de longen van de inwoners in de omgeving hapten in één dagje ademen net zoveel ammoniak op als twee schijtende koeien in je woonkamer, maar dan een jaar lang. Zoiets schreef het Warmtebedrijf aan de omwonenden.
Dan zit er dus een gemeenteraad die vragen mag stellen aan die figuren van het Warmtebedrijf. Ik had zelf een paar vragen in gedachten. Bijvoorbeeld: “Hoeveel compensatie heeft u de omwonenden aangeboden?” Of: “Betaalt Warmtebedrijf de medische trajecten van de omwonenden?” “Hoe verloopt de monitoring van de gezondheid van de omwonenden?”
Dat soort vragen. Vragen waaruit blijkt dat de Edese gemeenteraad pal staat voor de gezondheid van Edenaren. Een gemeenteraad die de veiligheid van Edese inwoners serieus neemt. Of in ieder geval doet alsof.
Maar sommige partijen zijn de schaamte voorbij. Net zo schaamteloos als de propagandaman van Warmtebedrijf die nadrukkelijk bedelde om subsidie om dit soort ‘incidenten’ te voorkomen. Partijen die niet bezorgd zijn om de volksgezondheid maar aan de propagandamachine van Warmtebedrijf vroegen hoe ze kun imago weer omhoog gingen krikken. Die vroegen aan Warmtebedrijf hoe ze het vertrouwen van de inwoners van Ede weer terug kunnen winnen. Partijen die vroegen naar een benchmark van het aantal storingen in Ede ten opzichte van andere biomassacentrales in Nederland in de hoop een antwoord te kunnen krijgen dat het allemaal wel meevalt.
Partijen die het geen ruk uitmaakt of Edenaren ziek worden van de uitstoot van fijnstof, ammoniak en ander gedonder maar slaven zijn van het winstbejag van het Warmtebedrijf.
Welke partij dat is? Een partij die zich christelijk noemt. Maar hier is helemaal niet christelijks aan.
Dit is bijna misdadig. Een supercommercieel bedrijf dat volledig gesteund en gedekt door de Edese raad en college van B&W, door kan gaan met vuiligheid over Ede uit te stoten. Het rentmeesterschap van o.a. SGP is dus waardeloos en te koop.
Sinds wanneer doet SGP aan rentmeesterschap dan?