Het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft een nieuwe cultuurvisie gemaakt. Dat is op zich positief. Laat daar geen misverstand over bestaan. Fantastisch is ook de missie die wethouder Bijl in haar cultuurvisie heeft bedacht. Daar komt ie: “Ede, culturele hotspot van de Foodvalley, met culturele voorzieningen dicht bij huis”.
Dat kan toch niet beter! Of toch wel? Eigenlijk wel, want de gemeenteraad heeft al in 2024 vastgesteld dat in Ede er een culturele hotspot komt! Athans de raad heeft besloten dat er een onderzoek komt om van de Frisokazerne in Ede een culturele hotspot van “Ede en omgeving” te maken.
Komen er nu twee gemeentelijke hotspots in Ede? Is dat aangekondigde onderzoek voor die eerste culturele hotspot al begonnen? Staat in de nieuwe cultuurvisie iets over die eerste culturele hotspot? Neen, natuurlijk niet!!!
Ik ga er vooralsnog van uit dat de bedenker van die nieuwe cultuurvisie, wethouder Bijl, gewoonweg vergeten is dat de gemeenteraad en paar maanden geleden al besloten heeft dat er een culturele hotspot komt. Ze is overigens ook vergeten dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan is van Ede. Zij is van mening dat de raad nu nog even mag meekletsen maar daarna moet het wel afgelopen zijn.
Het is wel uniek dat de gemeente Ede de eerste gemeente in Nederland zal zijn, die 2 gemeentelijke culturele hotspots zal hebben. Waarschijnlijk meteen ook de laatste gemeente die zoiets raars doet.
Maar daar gaat het niet om. Dat is slechts een detail.
Op donderdagavond 17 oktober j.l. mocht de gemeenteraad vergaderen over de cultuurvisie. De cultuurvisie mag de gemeenteraad dus niet vaststellen. Maar wel er gezellig over kletsen. De PvdA had het bijvoorbeeld over zeecontainers. Die partij meldde ook dat als er ergens geld over blijft dat die euro’s naar kunst moeten. Verder vond die partij van wethouder Bijl uiteraard dat de cultuurvisie fantastisch is.
Maar even tussendoor: op donderdagavond 10 oktober j.l. besprak het cultuurforum de cultuurvisie van wethouder Bijl. Echt humoristisch was de brief die de gemeente Ede had geschreven bij de uitnodigingsbrief voor die avond. De gemeente deelde daarin mee dat de gemeenteraad de cultuurvisie gaat vaststellen. Ach het college van burgemeester en wethouders had de cultuurvisie al vastgesteld op 17 september j.l. Maar is wethouder Bijl echt van mening dat de gemeenteraad de cultuurvisie nog gaat
vaststellen? In het raadsbesluit staat daarentegen dat de gemeenteraad kennis neemt van de cultuurvisie. Dus gewoon misleidende informatie in die gemeentelijke brief.
Maar wat geeft dat! Er was dus nog een gemeenteraadsvergadering, die van 17 oktober j.l. De voorzitter van die avond vond het wel nodig om nog even mee te delen dat er eigenlijk niet gesproken mocht worden over ARTBASE. U weet wel, dat museum over Helene Kröller-Müller. Gelukkig meldde de fractie van Mens&Milieu nog even dat die mevrouw nauwe banden had met de Duitse nazipartij. Ze was zelfs
bevriend met de stichter van het concentratiekamp Dachau, maar dit laatste terzijde.
De VVD was afgelopen donderdagavond van mening dat de cultuurvisie een wonderlijk geheel is. Keuzes ontbreken en de visie gaat volgens die partij alle kanten op. Dan D66. Die had het over het zogenaamde ravijnjaar 2026. De Nederlandse gemeenten worden dan vanuit het rijk financieel behoorlijk gekort. Wat zei D66? Daar komt ie: “Wat mij betreft gaan we met deze visie het ravijn in”. Het CDA kwam
opeens met de gemeente Eindhoven als voorbeeld. Ach, had het CDA maar eens werkelijk gekeken op welke wijze aldaar de cultuurvisie is gemaakt en vervolgens besproken is door de gemeenteraad!! Het CDA riep dus maar iets quasi interessants!!
Er komt ook nog een uitvoeringsprogramma. Daarin bepaalt wethouder Bijl wat er echt gaat gebeuren met kunst en cultuur in de gemeente Ede. De gemeenteraad heeft daar niets, maar dan ook niets, over te zeggen. Ongelooflijk ondemocratisch! Wethouder Bijl noemde de cultuurvisie vooral een stip op de horizon. Waarschijnlijk bedoelde ze dat de cultuurvisie de weg aangeeft naar een fata morgana, dat wil zeggen een luchtkasteel, gevuld met ijdele droombeelden.
Gelukkig voor wethouder Bijl duurt dat allemaal nog vele jaren met daarbij de nu al geruststellende gedachte dat de gemeente Ede reeds een culturele hotspot heeft. Nota bene in 2024 vastgesteld door de gemeenteraad. Maar dat zijn wethouder Bijl en de gemeenteraad nu al lang vergeten. Dat lucht wel op!!!
Of is wethouder Bijl een bange wethouder? Durft zij dat uitvoeringsprogramma niet voor te leggen aan de gemeenteraad?
Dan toch even de 4 inhoudelijke pijlers van de cultuurvisie: vestigingsklimaat, makersklimaat, cultuurparticipatie en cultuureducatie. Dat klinkt prachtig en het oogt formidabel. Toch als je de vele cultuurvisies beziet van tientallen gemeenten in Nederland dan zie dat die pijlers bijna overal in de gemeentelijke visies voorkomen. Hebben dezelfde inhuurkrachten van externe adviesbureaus vele gemeenten voorzien van gelijkluidende cultuurvisies? Wel worden in de meeste gemeenten de
cultuurvisies vastgesteld door gemeenteraden. Zo hoort dat! Maar daar begint wethouder Bijl niet aan. Zij heeft liever 2 culturele hotspots. Één hotspot is reeds in 2024 vastgesteld door de raad en van de tweede, nieuwe hotspot mag de gemeenteraad slechts kennisnemen.
Wat een democratische armoede!!!