U weet toch nog wel dat die stichting druk bezig is om een voedselattractiepark te realiseren in Ede? Die stichting krijgt van de overheid (dat wil zeggen van de inwoners van Nederland) miljoenen euro’s. Daarnaast gaat de gemeente Ede (dat wil zeggen de inwoners van Ede) nog een lening aan die stichting verstrekken van 22 miljoen euro.
Op 10 mei jl. heeft die stichting een voortgangsrapportage gestuurd naar de gemeenteraad, weliswaar 10 weken te laat, maar ach. Op 1 september jl. heeft die stichting hopenlijk de tweede verplichte voortgangsrapportage gestuurd naar de gemeente. Wanneer mogen de inwoners van Ede die rapportage eens lezen? Ergens eind oktober of begin november?
Maar niet getreurd, die stichting heeft een jaarrekening gemaakt over de periode januari 2020 tot en met december 2021. Die rekening is opzienbarend omdat bijvoorbeeld de voorzitter van die stichting, de heer C. van der Knaap, oud-burgemeester van Ede, de jaarrekening niet heeft ondertekend. Daar kom ik hieronder nog op terug.
Bij die stichting werken vele mensen. Een opsomming: de directeur, de projectmanager, de management assistent, de senior communicatie adviseur, de manager financiën en bijvoorbeeld de fondsenwerver. Opmerkelijk is het (ik formuleer zorgvuldig!) dat bovengenoemde mensen niet in dienst zijn van de stichting. Worden zij ingehuurd? Zijn zij ZZP-er? Een eigen BV?
Zou het inhuren van personeel duurder zijn dan het in dienst hebben van personeel? Ik neem aan van wel! Overigens, volgens mij verdient de directeur van die stichting jaarlijks meer dan de huidige burgemeester van Ede. Maar dit terzijde.
Maar afgezien van het personeel dat ingehuurd wordt is er wel 1 werknemer volgens de jaarrekening. Die werknemer is voor 0.25 fte in dienst; d.w.z. 1 dag per week werken!
Dat is niet opmerkelijk, dat is uiterst raar! Waarom zou die stichting 1 persoon 1 dag per werk laten werken? Opeens schiet me nu te binnen dat de voorzitter van die stichting, de heer C. van der Knaap, oud-burgemeester van Ede, de jaarrekening niet heeft ondertekend. Zou de voorzitter in dienst zijn van zijn eigen stichting? Zou die voorzitter die werknemer (dus zichzelf) kunnen controleren? Is zo’n constructie juridisch toegestaan? Jazeker! Dat kan. Wellicht vergis ik mij en maakt een andere werknemer 1 dag per week de burelen schoon van die stichting. Ja, dat zal het zijn! Trouwens, diezelfde voorzitter is ook voorzitter van de ANBI Stichting World Food Center Fonds. Als je voorzitter bent van een ANBI stichting mag je, volgens Nederlandse wetgeving, niet tegelijkertijd in dienst zijn van zo’n stichting. Maar ook dit terzijde.
Dus nogmaals: de voorzitter van de Stichting World Food Center Experience heeft de jaarrekening van die stichting niet ondertekend. Volgens het Burgerlijk Wetboek boek 2 artikel 300 lid 2 moeten alle bestuursleden de jaarrekening ondertekenen. Dus ook de voorzitter, de heer C. van der Knaap.
Indien een bestuurslid de jaarrekening niet ondertekent, dan moet daar in de jaarrekening melding van worden gemaakt onder opgave van reden!! Zo staat dat letterlijk in het Burgerlijk Wetboek!
In de jaarrekening van de Stichting World Food Center Experience is daar niets over te lezen.
Zoiets kan echt niet! Staat daarop een sanctie? Een boete (te betalen van gemeenschapsgeld)? Uitsluiting bestuurslidmaatschap? Openbare excuses? Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt er niets.
Wethouder Meijer (portefeuillehouder van het project World Food Center Experience) zou mogelijk kunnen gaan zeggen dat de jaarrekening de eigen verantwoordeljkheid is van de Stichting World Food Center Experience, Het grootste gedeelte van de gemeenteraad zal zich, indien nodig, daarbij braaf aansluiten.
Dan nog even die verplichte voortgangsrapportage van 1 september 2022 van die stichting. Is die rapportage er al? Wanneer wordt die rapportage openbaar? Wanneer wordt die rapportage besproken in de gemeenteraad? Ik voorspel dat die rapportage besproken wordt in de raadsvergadering van 24 november a.s. Lekker op tijd, dat wel!
Dit is wel een enigszins treurige column. En er is nog meer treurig nieuws. Het Nederlands kampioenschap burlen is afgeschaft. Juist daarmee, zo zou het college van burgemeester en wethouders kunnen zeggen, zou je Ede op de kaart kunnen zetten. Daarom stel ik voor dat daar iets voor terug komt. Iets geweldigs! Enige jaren geleden werd in Lunteren het Nederlands kampioenschap frikandellen eten gehouden. Burgemeester en wethouders kunnen zoiets weer terughalen naar Ede. Daarmee zet het college Ede volledig op de kaart! Ede: de Vegan Frikandellen Food Valley van Nederland!
Foto: https://www.flickr.com/photos/like_the_grand_canyon/4691519814