DE GEMEENTE EDE VERKOOPT GRATIS ONROEREND GOED

De gemeente Ede gaat het Broekakkerplantsoen in Bennekom verkopen aan een projectontwikkelaar. De gemeente en de projectontwikkelaar hebben samen bedacht dat dat plein tegen een symbolisch bedrag zal worden verkocht aan die projectontwikkelaar. Zou een notaris daarmee akkoord kunnen gaan? Gemeentelijk onroerend goed verkopen tegen een symbolisch bedrag?

Dat lijkt mij niet. Als reden om die verkoop door te zetten meldt de gemeente dat de projectontwikkelaar aldaar een openbare en gratis toegankelijke ondergrondse parkeergarage gaat bouwen. Nou, dan verkoop je toch gewoon voor € 1,– een plantsoen aan een projectontwikkelaar. Zo simpel is dat, althans dat vindt de gemeente Ede. Dus er wordt iets onderhands verkocht. Mag dat en kan wethouder de heer De Pater a.s. donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering klip en klaar uitleggen waarom hij vindt dat dat kan? Hij zal toch niet vergeten dat artikel 3.14 van het Burgrlijk Wetboek van toepassing is! Heeft de wethouder wel eens gehoord van het gelijkheidsbeginsel?

O ja, een marktconforme prijs! Of staatssteun! Van staatssteun is, kortgezegd, sprake indien een onderneming, dus ook die projectontwikkelaar, een voordeel krijgt dat door de gemeente Ede wordt bekostigd. Nou, dat lijkt mij nogal duidelijk. Het plantsoen wordt voor een symbolisch bedrag verkocht. Wordt de marktwaarde voor de verkoop door een onafhankelijke taxateur vastgesteld? Dat moet namelijk in dit geval!! De prijs die daaruit voortkomt is de minimale aankoopprijs. Zou wellicht te zijner tijd de gemeente Ede de staatssteun gaan terugvorderen bij die projectontwikkelaar? Zoiets zou zo maar eens kunnen gebeuren mocht er een klacht ingediend worden over deze verkoop bij de Europese Commissie. Deze commissie is trouwens verplicht om iedere klacht over staatssteun in behandeling te nemen.

Maar wethouder De Pater zal aanstaande donderdag heel goed kunnen uitleggen dat de gemeente Ede niet aan staatssteun doet. Nou, het omgekeerde is het geval! Een marktconforme prijs is wettelijk verplicht, Zoiets moet! Ook kan natuurlijk wethouder De Pater dan exact uitleggen waarom de gemeente Ede de Europese wetgeving niet volgt.

Weet u het nog? De grote sporthal in de wijk Kernhem te Ede? Die moest daar komen volgens de gemeente Ede, zonder aanbesteding. Nou, de Europese Commissie kwam daar achter en in de wijk Kernhem kwam die sporthal dus niet. O ja, het volgende schiet me nu te binnen. De Europese Commissie heeft de gemeente Ede een ernstige schriftelijke berisping gestuurd over de bouw van de parkeergarage onder het Marktplein in Ede, Maar ja, wie weet dat nog! Nog iets, een paar geleden wilde gemeente Ede een elektronisch bewegwijzeringssysteem voor de parkeergarages in Ede. Maar Ede wilde niet Europees aanbesteden. Dus is dat systeem er nooit gekomen.

Aanstaande donderdag is er een gemeenteraadsvergadering o. a. over het Broekakkerplein te Bennekom. Ach, de begrippen “staatssteun” en “marktconforme prijs” zijn best lastig. Ik voorspel dat alle gemeenteraadsleden en de wethouder het plan fantastisch zullen gaan vinden. Daar kan geen wetgeving tegenop!

2 thoughts on “DE GEMEENTE EDE VERKOOPT GRATIS ONROEREND GOED

  1. Kennen jullie het Didamarrest 2021 van de Hoge Raad? Dat verbiedt deze acties als er meer belangstelling voor is. Dan moet de gemeente openbaar aanbesteden of het grote belang van de overheid aantonen.

  2. Waarschijnlijk is dat arrest bekend bij de gemeente Ede. Dat zal juist als argument gebruikt worden bij de raadsvergadering. Welk raadslid kent het Didam arrest. Wethouder De Pater wordt morgenochtend nog even bijgepraat en zal zich geen zorgen maken, geheel onterecht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *