Die wethouder Bijl toch. Die heeft het hoog zitten. Ze heeft namelijk de nieuwe cultuurvisie van de gemeente Ede gemaakt. Althans haar naam staat er onder. De ambtenaren hebben natuurlijk alles opgeschreven. Die visie is nu vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Ede. En wat mag de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan van Ede, gaan doen met die nieuwe visie? Niets, helemaal niets! De raad mag louter kennis nemen van de nieuwe cultuurvisie. Dus er kan door de gemeenteraad niets gewijzigd worden. Dat mag niet niet. Dat heeft Bijl besloten.
Maar toch, er is een nieuwe cultuurvisie en dat is al heel wat!!
Afgelopen dagen heb ik bij een paar gemeenten gevraagd of ook daar cultuurvisies ter kennisname worden gestuurd naar de gemeenteraden. Bijvoorbeeld de gemeenten Arnhem, Doetinchem, Apeldoorn, Amersfoort en Zwolle. Uiteraard worden daar de cultuurvisies wel vastgesteld en inhoudelijk besproken door de gemeenteraden. In tegenstelling tot het college van burgemeester en wethouders van Ede. Wethouder Bijl van Ede heeft m.i. dictatoriale trekjes en vergeet democratische beginselen. O nee, dat is niet waar. Zij omzeilt de democratie. Maar gaat de gemeenteraad daar iets aan doen? Nee, natuurlijk niet. Waarschijnlijk heeft de raad niet eens gemerkt dat de cultuurvisie ter kennisname aan de raad is gestuurd. Laat staan dat de leden van de raad de nieuwe cultuurvisie hebben gelezen. Ik geef toe, dat is wellicht te kort door de bocht. Nu alvast daarvoor mijn excuses. Maar desalniettemin is er wel een nieuwe cultuurvisie!! Dus toch een beetje blij!
Over de gemeente Zwolle nog even: die Hanzestad heeft iets prachtigs besloten. Sorry, de gemeenteraad van Zwolle heeft in het kader van cultuur iets moois besloten.
Bij de gemeente Zwolle gaat een stadscoƶordinator klassieke muziek aan de slag. Geweldig! Die gaat in Zwolle een nieuwe klassieke muziekcultuur ontwikkelen. Doelen: een samenhangende programmering van klassieke muziek voor een breed publiek en uiteraard hiervoor een permanente financieringsstructuur! Iets voor Ede?
Terug naar de cultuurvisie van de gemeente Ede. Hoewel, het is de visie van de burgemeester en de wethouders. Dus enigszins beperkt. Dat heeft dat clubje keurig vertaald in de zeer beperkte ambitie: Ede, culturele hotspot van de Foodvalley!
De gemeente Wageningen zit ook in die foodvalley. Mag Wageningen geen culturele hotspot zijn? Ede is toch al de hoofdstad van de foodvalley? Althans dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Daar is overigens de gemeenteraad ook in gepasseerd.
Maar ik heb wel een verstandig voorstel voor Ede: Ede, wielerhoofdstad van Nederland. Ja toch, want Ede gaat in de komende jaren veel gemeenschapsgeld uitgeven aan commerciƫle wielerevenementen, zoals de Simac-ladies Tour en de Ronde van Nederland (schatting in totaal anderhalve ton euro per jaar!). Ook daar staat de raad letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn. De burgemeester heeft ook al een bidbook ingeleverd bij de Tour de France: Ede als etappeplaats voor die ronde!! Dus: Ede wielerhoofdstad van Nederland.
Nog even die cultuurvisie. De raad mag die visie niet vaststellen, maar moet wel onderdelen van dat gehele gedoe vaststellen, de zogenaamde pijlers. Een voorbeeld: de cultuurvisie moet inzetten op cultuurparticipatie. Zo, dat is alvast een fantastische open deur.
De raad gaat ook aandachtsgebieden vaststellen. Een voorbeeld: versterken van de regionale samenwerking op cultuur. Gaat cultuur een onderdeel worden van de foodvalley? Wordt daarom Ede de culturele hotspot van de foodvalley?
Toch blijft het raar dat de raad de cultuurvisie niet mag vaststellen, maar wel onderdelen van die visie gaat vaststellen. Ach, de raad vindt het allemaal prachtig.
Zo’n cultuurvisie, daar ga je toch niet moeilijk over doen! Wees blij dat wethouder Bijl het woord cultuurvisie altijd met een hoofdletter schrijft, net zoals foodvalley. Dat geeft de belangrijkheid aan. Zoiets laat je als college niet over aan de raad,
wat denken die raadsleden wel niet! Zou de raad niet het initiatief durven nemen om een cultuurvisie vast te stellen? De raad is toch het hoogste bestuursorgaan van de gemeente?
In de cultuurvisie wordt voortdurend gesproken over een uitvoeringsprogramma. Er wordt geen enkel jaartal genoemd wanneer dat programma er komt. Dat is m.i. onhandig of juist heel slim!
Zal dat programma, net zoals de cultuurvisie, slechts ter kennisname worden aangeboden aan de gemeenteraad? Wil de raad eigenlijk wel een uitvoeringsprogramma?
Tot slot: waarschijnlijk zal de raad in een vergadering meedelen aan de wethouder dat de raad unaniem van mening is dat inderdaad Ede de culturele hotspot van de foodvalley zal worden. Zoiets moet je koesteren als raad. Wel zullen nog enkele opmerkingen gemaakt worden waarom het woord cultuurvisie voortdurend geschreven wordt met een hoofdletter. Menig raadslid zal opperen om met het woord hotspot hetzelfde te doen.
Toch blijft het in ieder geval positief dat er nu een gemeentelijke cultuurvisie is verschenen!! Dat is pure winst!!!
.