In 2018 wilde D66 dolgraag in Ede in het college zitten. Dat ging dus niet door. Die partij ging door onderlinge strubbelingen na de verkiezingen van 3 zetels naar 1 zetel. Twee leden scheidden zich namelijk af van die partij en gingen zelfstandig verder. Gevolg: D66 had slechts 1 zetel van 2018 tot en met 2022. Wie was daar destijds de aanvoerder? Juist ja, Stephan Nijenhuis. Wie is nu de aanvoerder of lijsttrekker van D66? Alweer die Nijenhuis. Maar nu heeft D66 in Ede 4 zetels. Zou dat iets uitmaken? Of komen er daar weer nieuwe interne strubbelingen? Die Nijenhuis wil zelf wel wethouder worden. Maar niet in een college waar de christelijke partijen de meerderheid hebben. Nijenhuis is van mening dat er dan onbalans is in zo’n college.
Heeft hij voldoende nagedacht en gebeld met andere fracties? Ik vraag ’t mij af. Wordt hij serieus genomen door andere fracties? Ook dat vraag ik mij af. Het CDA mag dan wel een grote verliezer zijn (van 6 naar 4 zetels), maak vlak die partij nooit uit. Die partij belt ongetwijfeld de godganselijke dag met andere fracties. Doet D66 daar aan mee?
Afgelopen maandagavond is in het gemeentehuis afgesproken dat de SGP weer met de informateur gaat overleggen onder het mom van: “Hoe nu verder”.
Het zou wel eens heel simpel kunnen worden. D66 wordt eruit geknikkerd en gaat geen wethouder leveren. Een beetje sneu voor die beweging. Dat wordt dan de tweede keer op rij dat D66 geen wethouder levert. En dat steeds onder leiding van dezelfde aanvoerder. Ligt het daaraan? Twee keer op rij heeft D66 voldoende raadsleden, maar twee keer geen wethouder.
Trouwens, nog jaren daarvoor was er een gerespecteerd D66-lid in Ede. Regelmatig bezocht zij fractievergaderingen. Zij was zeer betrokken bij het reilen en zeilen van die partij. Totdat zij wethouder werd voor de partij GemeenteBelangen in Ede. Op dat moment was zij nog steeds lid van D66. Zij bleef wel betrokken maar nu voor een andere partij. Maar dit terzijde!
Keurig op welke wijze het CDA zich opstelde afgelopen maandagavond. Hoewel keurig? Het CDA wil een wethouder leveren en daar moet alles voor wijken. O nee, ik vergis me. Het is niet keurig wat het CDA doet, maar uiterst berekenend. Daar zou D66 een hoop van kunnen leren.
Ik lees nu dat PvdA de plek van D66 inneemt. Als D66 stemmer vind ik het sterk dat ze zich niet hebben laten verleiden tot deelname aan een college welke 100% haaks staat op de verkiezingsuitslag, tegelijkertijd zwak dat PvdA dat wel doet. Ook zou je van een progressief christelijke partij als Christenunie mogen verwachten dat zij de hakken in het zand zouden zetten tegen deze samenstelling. Je zou misschien ook kunnen concluderen dat Ede beter af is zonder enkele buitendorpen als Harskamp en Wekerom, het zijn immers die stemmers die ervoor zorgen dat het inmiddels toch wel progressiever geworden Ede met een ultra conservatief SGP aan het roer opgescheept zit. Ik vind het in elk geval schandalig dat de verkiezingsuitslag zo genegeerd wordt door de vorming van dit college