Mijn collega columnist Douwe is ontevreden over de Edese gemeenteraad en politiek. De raad lijkt op een clubje gezellige vergaderaars in een weinig transparante politieke omgeving, schreef hij vorige week. Zijn oplossing? Een nieuwe politieke partij moet de Edese democratie een oppepper geven. Dat hij daarbij zijn hoop vestigt op een partij die vier miljoen mensen wil deporteren, het wel oké vindt dat collega politici bedreigd worden, complottheorieën verspreidt en tribunalen wil oprichten is bizar en naïef. Welkom Paard van Troje zeg ik dan. Maar los daarvan, Douwe heeft wel een punt.
Dat werd mij weer eens bevestigd toen ik een raadslid vroeg of de raad nog wat ging zeggen van het bijbaantje van de burgemeester van Ede bij het Nationale Park De Hoge Veluwe (zie mijn column van 4 december 2021).
Het antwoord was: ‘Ik denk niet dat iemand in de raad op dit moment zich met de burgemeester bezig houdt’ en ‘Ik heb in de gemeenteraad nog nooit formele kritiek op de burgemeester gehoord.’
Ik was verbijsterd. Niet alleen omdat het raadslid daarmee aangaf zelf geen formele kritiek geuit te hebben. Maar ook omdat, naast het bijbaantje, ook het (niet) optreden van de burgemeester in Harskamp noch zijn aanval op Ededorp voor geen enkel raadslid reden was een kritische vraag te stellen.
Let op, het gaat me hier niet in eerste instantie om de burgemeester maar om de niet kritische houding van de raad in deze kwesties. Een houding die vrees ik symptomatisch is voor haar hele optreden.
Het verbaasde daarom niet dat er een nieuwe politieke partij in Ede is opgericht die de politiek een oppepper wil geven: Mens en Milieu Ede.
En ook niet verbazend dat deze partij zich op de kiezers van de SP en de Partij van de Dieren richt. Sinds de opname van GroenLinks in een coalitie met overwegend rechtse partijen is een echt kritisch links oppositiegeluid in de Edese gemeenteraad verstomd. De college deelname van GroenLinks heeft een gat op links gecreëerd waar Mens en Milieu nu induikt.
Heeft de Edese kiezer iets aan de nieuwe partij? Als je ontevreden bent over de weinig kritische raad en, op belangrijke punten, de onzichtbaarheid van Groenlinks, wellicht wel. En ook voor wie bijvoorbeeld de WFC-Experience en zonnepanelen in weilanden niet ziet zitten is Mens en Milieu een geloofwaardig alternatief.
Maar voor wie meer ziet in een samenbundeling van de linkse krachten in het Edese, betekent de oprichting van Mens en Milieu een verdere versplintering van linkse macht of beter onmacht. En mogelijk de zoveelste nieuwe partij in de gemeenteraad.
Ik vraag me daarom sterk af of dit nu HET recept is voor een oppepper van de Edese democratie. Eerlijk gezegd denk ik dat we nog even verder moeten zoeken.
http://www.ededorp.nl/douwe/forum-voor-democratie-ede/
http://www.ededorp.nl/jos-van-der-panne/wat-betekent-de-wolf-voor-het-gedrag-van-de-burgemeester/
https://www.edestad.nl/deeljenieuws/nieuws/780762/nieuwe-partij-voor-mens-en-milieu-in-ede