Bureau Halt

De Gelderlander van 29 februari 2020 heeft in haar Vallei-editie aandacht voor bureau Halt. Wellicht was het de bedoeling ons hier in Ede op deze schrikkeldag even te laten schrikken, of ons de kreet ‘verschrikkelijk’ te ontlokken. Want wat schrijven ze?

“Jeugd naar Halt voor steeds zwaardere zaken”.

En ja, dan schrik je (eerst) wel even. Dan lees je dat jongeren onder de 18 niet meer alleen voor overtredingen als baldadigheid of alcoholbezit maar ook voor mishandeling, hacken en sexting naar Halt worden doorverwezen. Voor het eerst in jaren stijgt het aantal verwijzingen mede hierdoor. Dat lijkt mij logisch. Immers als ik vorig jaar alleen de beuken- en kastanjebomen in het Edese Bos telde en nu ook de dennen en eikenbomen meetel, dan kom ik op een groter aantal bomen. Hoewel dit gelet op de huidige kapdrift (voor o.a. de biomassacentrales?) feitelijk nog maar de vraag is. Maar u begrijpt mijn voorbeeld. Overigens geeft onze wethouder Vreugdenhil in een zeer exclusief interview aan Ede Stad (want premium en dus maar voor een paar honderd Edenaren te lezen) tekst en uitleg over de ‘uitdunning’ van onze bossen. Daarin stelt ze dat onze bossen per saldo groeien. Helaas (of gelukkig?) kan ik hier niet verder op ingaan want ik behoor niet tot de ‘Premium-uitverkorenen’. En maar goed ook, want misschien moest van mij dan ook de wethouder naar Halt?

Maar goed, even weer terug naar die stijging. In onderstaande tabel ziet u de situatie in Ede vanaf 2014.

Aantal Aantal per 1000 jongeren t.o.v. vorig jaar Jaar
72 7,9 18% 2019
61 6,6 13% 2018
54 5,8 -12,90% 2017
62 6,7 -34,70% 2016
96 10,6 -8,60% 2015
105 11,7 startjaar 2014

 

Wat opvalt is dat na het eerste jaar er 3 jaren van daling waren en de laatste 2 jaar weer een toename. Maar we zitten met die toename, die onder andere gevoed wordt door uitbreiding van het aantal onderwerpen, nog steeds dik onder de aantallen van 2015. De kans dat er echter in 2020 een (fikse) stijging komt is niet gering. Bij de afgelopen jaarwisseling mocht niet voor vuurwerk worden doorverwezen naar Halt, de komende jaarwisseling vrijwel zeker wel. Dit zal tot een (fikse) toename leiden.

Is de werkwijze van Halt effectief? Ik weet het niet en als ik het niet weet dan twijfel ik vaak. In 6 jaar is (landelijk) het aantal zware gevallen verdubbeld. En heeft 10% al een keer eerder met halt te maken gehad en 2% zelfs 2 keer (of meer). Dat zou je relatief lage cijfers kunnen noemen, maar gelet op de leeftijdsgrenzen is dat nog maar de vraag. Hoeveel komen er na hun 18e toch nog in het ‘normale’ strafcircuit terecht?

Als je in Ede wordt doorverwezen voor een zwaardere taak kom je wellicht bij de Restore aan het werk. Een definitie van restore is: ‘iets terugbrengen naar de originele (en vaak bruikbare) toestand.’ En daar zit het positieve. Laten we hopen dat waar door deze kringloopwinkel veel (te vroeg afgedankte) spullen een goede tweede kans krijgen, ook deze jongeren hier na hun taakstraf met een nieuwe start aan hún tweede kans beginnen. Halt als restore. Het kan werken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *