“Ik vind goede journalistiek van enorm belang. We hadden het over polarisatie: goede journalistiek kan helpen om zaken uit te leggen aan mensen. Ik heb het dan wel nadrukkelijk over goede journalistiek, met twee strepen onder ‘goede’. Dit is enorm belangrijk voor betrokkenheid van bewoners en bovendien is journalistiek een controlemechanisme.”
Aldus onze burgervader Verhulst onlangs vanachter de betaalmuur van het lokale huis-aan-huisblad waar een tsunami aan advertenties doorgaans de artikelen met een enigszins journalistiek gehalte sterk overschaduwen. De journalist vergat blijkbaar ook om maar eens verder door te vragen. Want wanneer burgemeester is journalistiek goed te noemen? Wanneer kunnen er nu precies twee strepen onder worden gezet?
Dat onze burgemeester niet alle lokale journalistieke uitingen een warm hart toedraagt mag duidelijk zijn. Zijn boekje ‘Stakende Stemmen’ uit 2021 had dan ook als doel het columnistencollectief EdeDorp een flinke veeg uit de pan te geven, met hoofdrolspeler Mo uit Ede in het bijzonder. Want de anonimiteit van ‘onze’ Mo vindt onze René eigenlijk maar zo-zo, om over zijn/haar (?) vaak scherpe columns nog maar te spreken.
Het nieuwe journalistieke medium Edese Vos wordt ook niet met koffie en gebak op het gemeentehuis ontvangen. Die vos snuffelt graag en graaft dan ook regelmatig relevante zaken op om ze goed tegen het daglicht te kunnen houden. Dat is wat ik zou noemen journalistiek met drie vette strepen er onder. Maar ja, die vos graaft ook regelmatig wat op in de ‘Bergstraattuin’ en dat zal daar dan ook als minder plezierig worden ervaren.
Of zou ik wellicht de burgemeester helemaal verkeerd hebben begrepen? Dat hij juist in het licht van dat zo broodnodige controlemechanisme EdeDorp en Edese Vos goede representanten daarvan vindt? Dat hij eigenlijk meer het huis-aan-huisblad hierin te kort ziet schieten? Wellicht kan de burgemeester precies daar als huiscolumnist zijn licht eens over laten schijnen door man, paard en rugnummers te noemen.
Want er ligt binnenkort uit het mediafonds eenmalig 70.000 euro klaar om de lokale journalistiek een impuls(je) te geven. Naar wie gaat dat toe? Daar gaat de gemeenteraad over lijkt mij. Vindt die ook dat het genoemde controlemechanisme het ijkpunt is waar het om draait, ook al zijn er regelmatig kritische geluiden te registreren naar de raad toe? Gaan ze simpelweg de uitgesproken criticasters van eigen handelen goed ‘inkopen’?
Of deze column ook als goed kan worden gekwalificeerd? Geen idee, dat mag u als lezer bepalen. Ik heb denkbeeldig één streep onder de titel gezet. Aan u om het daarbij te laten, deze weg te halen of er juist maar eentje bij te plaatsen! Ik vond het in ieder geval mijn ‘journalistieke plicht’ om zo’n opmerking van de eerste burger van onze gemeente in ieder geval, zonder verdere betaalvoorwaarden, onder uw aandacht te brengen!
Ede Stad heeft de column waarin ik kritisch inga op de media-uitingen van de burgemeester offline gehaald. Deze column stond in de editie van 11 oktober 2023. Online zijn al mijn columns nog te vinden op edestad.nl, behalve deze. De kop was: “Leve de democratie. En de sterke benen dan?”
Blijkbaar heeft Ede Stad problemen met deze column. Ik moest zelf ontdekken dat hij offline is gehaald. Er is niet over gecommuniceerd. Kortom, het lijkt me foute boel. De koninklijke weg zou zijn een debatpagina waarin je de inhoud van mijn column zou betwisten. Zo werkt het in Ede helaas niet.
https://edesevos.nl/leve-de-democratie-in-ede/
Tja, onze burgervader heeft weleens wat moeite met kritiek op zijn handelen. Deels heeft hij gelijk, als hij kritiek heeft top de anonimiteit van Mo, een columnist van “Ede Dorp”. Maar Mo heeft daar ongetwijfeld goede gronden voor. En ook ‘Aan het volk van Nederrland’ van baron Joan Derk van der Capellen tot der Poll verscheen in eerste instantie anoniem, op goede gronden.
Grappig is dat “De Edese Vos”, de ‘concurrent’ van “Ede Dorp”, een fondsenwerving heeft lopen om een bedrag van 65.000 euro op te halen ter financiering van hun activiteiten. Die activiteiten bestaan voornamelijk uit het schrijven van kritische artikelen over het reilen en zeilen ten gemeentehuize.
WAnt Jolmer Winkel meldt ons dat er een potje van 70.000 euro beschikbaar is bij de gemeente Ede, te besteden aan lokale journalistiek.
Nou stopt de gemeente Ede met het betalen van ongeveer evenveel geld aan Ede Stad, en zal dus niet meer elke week een aantal pagina’s in Ede Stad betalen.
Het zal toch niet zo zijn dat onze bestuurderen bedacht hebben het vrijvallende geld van het aflopende contract met Ede Stad te bestemmen voor een subsidie aan lokale journalistiek?
Of wel, natuurlijk. Maar dan rijst onmiddelijk de vraag wat we onder die term moeten verstaan. Want ik kan mij niet goed voorstellen dat de kritische jongens en meisjes van “De Edese Vos” of “”Ede Dorp voor een dergelijke subsidiëring door de gemeente Ede in aanmerking zullen komen. Dat zouden ze ook niet willen, hoop ik. Want de keerzijde van die medaille kan alleen maar zijn dat zij geen teksten meer mogen publiceren die op lange tenen aan de Bergstraat zouden kunnen trappen.
Goede journalistiek zou voor beide mediums zijn als er ook eens goede en mooie dingen belicht werden.
Maar beide mediums zuipen azijn bij het leven en hebben als doel om als ware Don Quichotte’s bestuurlijk Ede happend naar adem op de grond te krijgen.
Kritisch zijn is een ding, maar wijs dan ook eens naar de dingen die gaan zoals je ze graag zou zien.
Beetje in balans zeg maar.
Een kritische noot als deze wierp ooit de toorn van de Edese Vos over mij heen.
En zal hier ook wel met hoongelach ontvangen worden.
Maar probeer serieus eens de laatste 5 columns te vinden die aandacht besteden aan iets moois in Ede. Iets positiefs. Een prachtig initiatief.
Ede zoals jullie het graag zien.