Net buiten de raadszaal op de Bergstraat ligt een lang, dik, groen en duurzaam touw. Dat is er na de coalitieonderhandelingen neergelegd. Zo nu en dan komen er wat raadsleden vanuit een fractiekamer naar buiten om er eens stevig aan te gaan hangen. Er is dan ook serieus ge(touw)trek gaande om te kijken wie nu echt het sterkste is op dit gebied. Nu is het wel zo dat het slechts een select groepje is die hierbij hun spierballen laten werken en dat het eigenlijk altijd dezelfden zijn…
We zien daar dan de vier van GroenLinks met vuurrode hoofden zich in het zweet werken om te proberen de zeskoppige fractie van de ChristenUnie naar zich toe te trekken. Maar die geven doorgaans goed partij waardoor er langdurig veel spanning op het duurzame touw staat en de burgemeester uiteindelijk maar weer eens een gelijkspel in z’n groene schriftje noteert. Van een echte winnaar is daarom nog geen sprake omdat beide fracties elkaar aardig in evenwicht houden…
De fracties van de VVD en Gemeentebelangen willen zich dan nog wel eens laten zien om hun beide coalitiegenoten vanaf de zijkant aan te moedigen, maar van harte zelf meedoen in deze competitie is er niet echt bij. Het CDA schittert soms zelfs door afwezigheid bij het aanmoedigen. En toch hebben ze met z’n vijven heel erg afgesproken op dit gebied het één en ander te gaan realiseren. Zoals het faciliteren van de aanleg van zonnevelden om tijdig de afgesproken energietransitie te halen…
Nu zonneveld ‘Nergena’ is afgeketst staan er nieuwe locaties gepland en dan kun je er weer op wachten. Het touwtrekken laten het CDA en de SGP graag links liggen om vervolgens heel oecumenisch wel een koortje te vormen om het ‘geen kostbare landbouwgrond’ mantra te gaan jengelen. Maar ook bij de achterban van de CU is er intussen aansluiting bij deze klaagzangers. Afgelopen week zag ik op twitter dat uit deze kring met ‘verbale mesjes’ in het dikke groene touw werd gesneden…
Fervent touwtrekker Niek van den Brink van de CU probeerde uit alle macht aan hen uit te leggen waarom er echt wel landbouwgrond nodig is voor zonnepanelen. Dat het bedekken van daken van bedrijfspanden en woonhuizen echt niet toereikend is. Zelfs al zou je boven alle fietspaden panelen aanbrengen. En natuurlijk dat het aantal velden maar heel beperkt is ten opzichte van de totale hectares aan landbouwgrond binnen gemeente Ede en vooral dat de tijd dringt…
Ja, die Niek is samen met fractiegenoot Bram van der Beek een regelrechte groene krachtpatser pur sang. Die twee trekken alleen al, aangevuld met Stephan Neijenhuis (D66) en Harry van Huijstee (PvdA), de rest van de negentien tegenstemmers van het Nergena zonnepark zo van de groene mat. Hoog tijd dus dat die grote groep zich eens aan duurzame krachttraining gaan wagen en dat er in de CU-achterban niet te veel grote en scherpe messen in omloop zijn…