Een dag of wat eerder had ze in de media aangeven een punt achter haar lange politieke lokale carrière te gaan zetten. Maar ze ging er nu nog maar eens vol tegenaan. Ze had in deze laatste raadsperiode eigenlijk weinig bij de interruptiemicrofoon gestaan. Vaak was het voor de kijker thuis onduidelijk of ze er was of niet. Maar vanavond (04-11-2021) stond ze volop in de schijnwerpers en kon niemand om haar heen. Ze had een lange lijst van 24 vragen die ze zorgvuldig één voor één stelde. Het (ant)woord was daarna aan de Edese burgemeester René Verhulst.
De NRC had onthuld hoe enkele gemeenten in Nederland geheime onderzoeken hadden gedaan naar islamitische organisaties binnen de gemeentegrenzen. Ook Ede kwam in het artikel voor. Reden genoeg voor enkele partijen binnen de Edese gemeenteraad om een interpellatiedebat aan te vragen. Namens het trio D66, PvdA en EdeNU schitterde Charifa El Kaddouri en kon men getuige zijn hoe zij aan de kaak stelde dat er bepaalde democratische principes en het vertrouwen van de lokale islamitische gemeenschap ernstig was geschonden door de Edese overheid.
Op heel veel van de 24 vragen kwam geen adequaat antwoord door de burgemeester. Dat allemaal door de geheimhouding die er op zat vanwege veel privé gevoelige zaken. Wel werd duidelijk dat de aanleiding van het geheime onderzoek eind 2017, door een soort van detectivebureau, een mogelijke terroristische aanslag was op station Ede-Wageningen. Maar de zorgvuldigheid rond privacy en de juiste juridische en democratische afhandeling was daarbij ver te zoeken geweest bleek nu. De burgemeester moest dat dan ook ruiterlijk toegeven.
Er waren enkele opvallende zaken tijdens het debat. Het was nog maar amper begonnen of op het twitteraccount van @gemeenteEde was al een persbericht te lezen met de strekking dat het gedane onderzoek gerechtvaardigd was maar de privacy daarbij twijfelachtig. Het college leek zich alvast in te dekken en niet de eindconclusie en het definitieve oordeel van de raad af te wachten. Raadslid Stephan Nijenhuis (D66) hekelde verder het feit dat de relevante stukken pas net voor dit debat door het college waren verstrekt waarbij ook bepaalde aspecten nooit zijn gedocumenteerd.
Al met al waren de antwoorden die wel boven tafel kwamen ernstig genoeg om te concluderen dat er dingen principieel fout waren gegaan. Je verwacht dan ook dat uit de volle breedte van de raad dat dit direct stevig wordt benadrukt. Maar nee hoor, de collegepartijen met Burgerbelangen in het kielzog leken meer hun pijlen te richten op de aanvragers van het debat dan op de politiek verantwoordelijke binnen het college van B&W… de burgemeester in dit specifieke geval. Ook vanuit de grootste oppositiepartij binnen de raad, de SGP bleef het heel stil.
Ik probeer mij eens in te denken wat als de gemeente bij terreurdreiging uit een andere hoek een geheim onderzoek binnen de christelijke Edese gemeenschap had gedaan? Om te kijken of daar wellicht rechts-radicale sympathieën leven? Het college had dan nu minimaal de halve raad moord en brand schreeuwend tegenover zich gevonden. De wereld zou te klein zijn geweest. Maar het ging nu om een andere religieuze groep en blijkbaar is het dan niet zo erg dat fundamentele democratische principes zijn geschonden.
Charifa El Kaddouri (noemt zichzelf Excuus Fatima op twitter) heeft in haar politieke loopbaan wel vaker op de bres gestaan als de lokale parlementaire democratie haperde. Daar in eerste instantie meer waarde aan hechten dan de belangen van je achterban, al of niet vertegenwoordigd in het college, is dan ook lovenswaardig. Mevrouw Charifa stopt er dan wel mee maar hopelijk wordt haar benadering breed overgenomen in de dualistische raad die we in maart 2022 mogen gaan kiezen. U heeft daar dus ronduit een belangrijke stem in!
“Ik probeer mij eens in te denken wat als de gemeente bij terreurdreiging uit een andere hoek een geheim onderzoek binnen de christelijke Edese gemeenschap had gedaan? Om te kijken of daar wellicht rechts-radicale sympathieën leven? Het college had dan nu minimaal de halve raad moord en brand schreeuwend tegenover zich gevonden. De wereld zou te klein zijn geweest.”
Dit snap ik niet. Als je hoort dat er ergens in een kerk iemand een moord plant en je hoort ook dat dit onderzocht is of wordt dan wordt je toch niet boos? Blij of gerustgesteld lijkt me logischer. Malloten/ criminelen aanpakken waar ze ook zitten of bij horen. Alles racisme of zielig noemen schieten we niets mee op.