Wow, Ede is goed bezig!

Mensen die mij op Twitter volgen of wel eens een column van me lezen weten het al lang: ik ben geen fan duurzaamheid. In mijn hoofd is het woord duurzaamheid ongeveer gelijk aan ‘duur’ alleen moet er dan nog ‘niet werkend’ worden toegevoegd aan de definitie. Een project dat veel geld kost en geen resultaat heeft. Dat is wat het modewoord duurzaamheid bij mij oproept. Tientallen (of is het al honderden?) miljarden uitgeven omdat je hoopt dat de temperatuur 0,0003 graden lager zal zijn daar begrijp ik niets van. Lekker met z’n allen van het gas af bijvoorbeeld.

Maar als natuurliefhebber baal ik daar van. Het is natuurlijk veel leuker om mee te doen met je inzetten voor de goede zaak en ik vind het oprecht jammer dat ik al die energie en passie niet deel voor windmolens, warmtenetten en zonneweides. Want zuinig omgaan met onze aarde, het beschermen van de natuur, daar ben ik gewoon helemaal voor.

Daarom was ik helemaal blij met de berichten die deze week langskwamen over Ede op de social en gewone media: “In Ede zeven ze wc-papier uit het rioolwater, en doen er veel nuttigs mee” kopt de Volkskrant. De Gelderlander houdt het rustiger met de kop: ”Wc-papier als grondstof

Details over het project dat onderdeel is van het prachtig genaamde project ‘WOW’ staan op de site van het waterschap. ‘Wow!’ vond ik mooi omdat het hier lijkt te gaan om iets wat duurzaam is zoals het woord duurzaam bedoeld is, niet de nare manier van duurzaam waar ik vaak aan denk ik als ik weer prachtige subsidies langs zie komen.

“Het waterschap bouwt al haar grote rioolwaterzuiveringen om tot energie- grondstof- en waterfabriek, waardoor steeds meer waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen.” Een wereldprimeur voor ons dorp onze stad. (Blijkbaar weet niemand echt wat we zijn want de poll n.a.v. van mijn vorige column komen allemaal ongeveer precies in het midden uit.) De strijd aan gaan tegen medicijnresten in het drinkwater en ondertussen gas en (stook)olie produceren, knap hoor. Dat vraagt gewoon om een compliment. Een duurzaam project dat werkt.

,,Het is niet alleen effectief, maar ook kostenefficiënt.

zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin in EdeStad. Daarvan gaat mijn ex-CDA hart toch sneller kloppen. ‘Rentmeesterschap’ is het woord wat mij te binnenschiet. Goed zorgen voor je omgeving maar ook zorgvuldig omgaan met geld. Wat mij betreft veel meer van dit. Minder subsidies voor kansloze projecten die erg goed aanvoelen maar uiteindelijk niets opleveren, meer innovatie en acties die onze leefomgeving echt beter maken. Op naar een ‘duurzame’ toekomst.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *