Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk & inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Voorheen lagen deze zaken vooral op het bordje van de rijksoverheid. Helemaal soepel gaat het nog niet maar langzaam maar zeker is iedereen gewend aan dit ‘nieuwe’ takenpakket. De overige taken van een gemeente zijn bekender en ouder. Samengevat gaat het ongeveer over de basisregistratie, uitgifte documenten, huisvesting van scholen, ruimtelijke ordening, toezicht op de woningbouw, bereikbaarheid / infrastructuur en inzameling van huisvuil en het zo gewenst in stand houden van lokale voorzieningen.
Vorige week verbaasde ik me er over dat terwijl de gemeente miljoenen euro te kort komt, de Edese politieke partijen over elkaar heen buitelen met nieuwe ideetjes en plannen. Dit kwam deze week weer bij me boven toen ik per ongeluk een klein berichtje over boomspiegels las. Per ongeluk omdat ik me afvroeg wat in vredesnaam een ‘boomspiegel’ is en er daarom op klikte. (Mocht je je dat ook afvragen, een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water.)
De gemeente heeft tijdens een bezuinigingsoperatie, heel modern in overleg met burgers, besloten deze dingen niet meer te onderhouden. Het lokale CDA was er niet zo blij mee. Een verloederd straatbeeld is blijkbaar niet hun ding, een beetje onderhouden openbare ruimte wel, niet zo gek denk ik. Even was er de idee om vrijwilligers het werk van de gemeente te laten doen zodat ze wat geld voor hun vereniging konden verdienen, maar dat gaat dus niet door. De wethouder heeft het onderzocht. Gewoon niet onderhouden, misschien dat op sommige plekken mensen het wel zelf gaan doen is de gedachte. Allemaal niet super spannend, het gaat maar over € 25.000,- per jaar op een begroting van een paar honderd miljoen euro maar toch.
Toch vind ik het gek! Vaak vraag ik me af, waarom doet de Gemeente niet gewoon wat ze moet doen. Het sociale domein. Bereikbaarheid, onderhoud van de lokale ruimte de basis dienstverlening enzovoorts. Pas als deze dingen goed geregeld zijn lijkt mij er ruimte voor andere zaken.
De focus van Ede ligt natuurlijk op Food staat er in de perspectief nota. Ook worden weer het World Food Center en de KennisAs genoemd. Daarnaast uiteraard het parade paardje duurzaamheid, het levendige centrum en de verdere ontwikkeling van de Veluwse Poort. Gelukkig aan het eind van zo’n zin nog even ‘en uiteraard een sterke sociale samenleving’. Hoe ‘uiteraard’ dat is vraag ik me af als ik de tekorten in het sociale domein langs zie komen en daarnaast alle andere (nieuwe) plannen.
Vandaar dat ik me afvraag: ‘Wat doe je? ’ als ik zo’n simpel berichtje over boomspiegels langs zie komen. Vindt de gemeente het nu belangrijk om het sociale domein en haar andere kerntaken goed te regelen of is de gemeente vooral druk met profileren, groeien en scoren op allerlei leuke projectjes en trendy beleidsterreinen. Ik zie veel van het laatste, hoop meer van het eerste. Op naar een nog mooier Ede!