Afgelopen donderdag vergaderde onze gemeenteraad weer. Aan het Twitterverslag van Omroep Ede te zien vonden er interessante debatten plaats. Kreeg bijna spijt dat ik niet de tijd had om de vergadering zelf mee te luisteren. Gelukkig waren daar de Tweets van mensen die wel de moeite namen het te volgen en zo kreeg ik toch nog een beetje van de inhoud mee, dank daarvoor!
Eén tweet van Omroep Ede viel me flink op.
wethouder Lex Hoefsloot is niet bang voor het feit dat het draagvlak wel eens minder kan worden als de afvalstoffenheffing omhoog gaat. #PDE
— Omroep Ede (@OmroepEde) June 27, 2019
Deze wethouder zou niet alleen groen moeten zijn maar ook links. En dat laatste vind ik toch heel bijzonder. De combinatie groen en links lijkt een beetje over zijn hoogtepunt heen. Niet dat de partij van de tieneridool Jesse Klaver het niet goed meer zou doen maar vooral dat de uitgangspunten groen en links steeds minder te combineren zijn of worden.
Voor de 800 Edese miljonairs niet zo spannend en er zijn er veel meer in Ede die geld zat hebben. Zelf hoef ik ook niet echt te klagen, met mijn middeninkomen kan ik nog wel wat lastenverzwaring aan – maar toch maak ik me zorgen. Niet iedereen heeft geld zat. Met het klimaat als ‘hot’-item is de overheid op alle niveaus bezig om te bedenken hoe er heel veel extra geld uitgegeven kan worden om CO2 te besparen. Als je overtuigd bent dat door die CO2 besparing de wereld niet (of minder) vergaat is dat natuurlijk geweldig. Minder geweldig lijkt het me voor mensen die lastig kunnen rondkomen om te moeten lezen dat ook de afvalstoffenheffing omhoog gaat. Ik zeg ook want ze hebben vast ook gelezen dat onze minister vindt dat de kosten van eten omhoog moeten. Wonen wordt duurder. Energie wordt duurder. En laten we vakantie maar gewoon vergeten. Hoewel, reizen in de spits, we moeten er over nadenken hoe dat duurder te maken hoorde ik gister op de radio. Handig voor mensen die gekke dingen doen zoals naar hun werk gaan.
Voor mensen met een groen hart is het misschien een lekker idee. Alles wordt duurder, dus doen mensen minder – dus milieuwinst. Voor mensen met een sociaal hart is dit hoop ik niet zo simpel. Wat mij betreft gaan we beleidsmakers dwingen om niet alleen na te denken over ‘klimaat-neutrale’ maatregelen maar ook over ‘budget-neutrale’ maatregelen. Stel je doet € 500.000,- extra uitgeven voor een zoveelste prachtig bedoeld CO2 besparingsproject, dan doe je bijvoorbeeld een NK-tje wielrennen niet. Budgetneutraal! Roeien met de riemen die we hebben in plaats van alles lekker duur te maken. Misschien toch volgende week maar even kijken welke Edese partij dit naar voren brengt in het debat.