De 150 zetels in de Tweede Kamer zijn verdeeld over 13 verschillende partijen. Het is tegenwoordig lastig om Den Haag een meerderheid voor elkaar te krijgen. De 39 zetels van de Edese gemeenteraad worden ingenomen door 11 verschillende fracties. Een meerderheid krijgen in Ede is dus ook niet zo simpel meer. Het is daarom niet zo gek dat ons college van B en W bestaat uit maar liefst vijf partijen.
Deze vijf partijen leverden allemaal een wethouder en één daarvan zette afgelopen donderdag iets interessants op Twitter:
Met allerlei partij afsplitsingen in de gemeenteraad knelt de verordening: minderheid van leden legt meerderheid van raad hun wil op
— Leon Meijer (@LeonMeijer_) December 13, 2018
Vaak als Leon iets tweet ben ik het er niet mee eens. Okay, hij zegt regelmatig zinvolle dingen over Israël maar meestal gaat het over ‘Food’ of duurzaamheidsdingen waar ik weinig mee kan. Deze tweet snapte ik niet zo maar ik was wel benieuwd wat het probleem was. Even gekeken en tot mijn verbazing kwam ik er achter dat ik het helemaal met Leon eens was.
Het ging niet over het uit elkaar vallen van de lokale VVD of iets recenter de Edese tak van D66. Daar zijn ondertussen de meeste mensen wel gewend. Hallo EdeNU, hallo Democratische Kiezers Ede. Het ging hier over stemrecht tijdens oordeelsvormende vergaderingen.
In oordeelsvormende vergaderingen zitten niet alle raadsleden bij elkaar, dat kan ook niet want er zijn er vaak meerdere tegelijkertijd. In deze vergaderingen telt blijkbaar de stem van een fractie, niet van het aantal raadsleden. Nu gaan die oordeelsvormende vergaderingen niet over de besluitvorming maar schijnen ze dingen wel te kunnen vertragen. Respect voor de creatieve oplossing van de CU-wethouder:
ChristenUnie besluit verder te gaan als zes eenmansfracties dat levert hen 12 stemmen op in oordeelsvormende vergadering
— Leon Meijer (@LeonMeijer_) December 13, 2018
Deze tweet kwam niet serieus over, maar het gevaar voor versnippering is reëel. Gelukkig zijn er op dit moment geen wethoudersposten te verdelen dus is de kans op ruzie in de lokale fracties kleiner. Maar je weet het nooit. 11 fracties met spreektijd is al veel, als het er 12, 13, 20 of wie weet ooit 39 worden zal de lokale democratie er niet werkbaarder op worden. Wat dat betreft hopen dat ze dit sippe probleempje in Ede soepel samen oplossen.
Over sipheid gesproken. Van die 11 fracties in Ede lijken er maar twee in staat om een mailtje te beantwoorden. Op 1 december mailde ik de elf fracties of ze een vraag. De antwoorden ga ik gebruiken voor de column van volgende week. De laatste al weer van 2018. Na twee weken heb ik maar liefst twee antwoorden ontvangen. De negen die (nog?) niet geantwoord hebben namen niet eens de moeite om te zeggen dat ze geen antwoord wilden of konden geven. Dat 82% van de gemeenteraadsfracties in Ede niet de moeite neemt om een vraag te beantwoorden vind ik misschien wel erger dan de versnippering. Het werk in de gemeenteraad is belangrijk, als je niet bereid bent om daar over te communiceren gaat er in mijn ogen iets mis. Maar goed, we hebben nog even, wie weet!