Mensen met een warm hart voor onze leefomgeving lijken vaak haar grootste vijand. Onder het mom van duurzaamheid worden subsidiecircussen opgetuigd die hun weerga niet kennen. Biomassa is hier natuurlijk een prachtig voorbeeld van. Langzaam maar zeker raakt iedereen er nu wel ongeveer van doordrongen dat met ons belastinggeld de ontbossing van de aarde aanmoedigen niet echt een goed idee is, maar er lijkt niets te veranderen. De intentie is goed, het gaat immers om het redden van onze planeet/ons (leef)klimaat. Maar terwijl ze zo graag goed willen doen vergeten ze dat resultaat telt, niet (alleen) de intentie. Dit speelt op elk niveau, ook in ons bescheiden heidedorp. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat er weer een stuk van het binnenveld wordt vol gebouwd voor energieproductie want dat is natuurlijk o zo ‘duurzaam’.
In dit kader is het natuurlijk best grappig dat de voormalige held van veel zelfbenoemde progressieven, Michael Moore, nu wordt uitgekotst omdat hij mensen probeert te waarschuwen dat ‘groene’ energie niet groen is maar gewoon een uitgekiend verdienmodel. Zijn voormalige fans ontdekten dat meneer Moore ‘schokkend, misleidend en absurd’ is. Zeg maar zijn kenmerkende handelswijze sinds hij documentaires maakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee?
Niet in Ede. Afgelopen dinsdag kwam onze gemeente met het bericht dat ze nog een jaartje bezig gaan om een plan te maken om Ede van het gas af te halen. Het stuk gaat maar kort in op het waarom: “Elke woningbezitter en gebouweigenaar krijgt te maken met aardgasvrij wonen.” De reden dat elke woningbezitter en gebouweigenaar hiermee te maken krijgt, is dat het kabinet dit besloten heeft. Datzelfde kabinet heeft ondertussen door dat veel mensen niet van het gas af willen dus zijn ze aan het regelen dat mensen gedwongen kunnen worden. Nu worden de mensen die niet van het gas af willen, ‘gasklevers’ genoemd, neergezet als obstakels van de vooruitgang, maar zijn ze dat ook? Is een aardgasvrij Nederland ‘vooruitgang’? Dat is natuurlijk maar hoe je het bekijkt.
Een auto die extra belastingvoordeel krijgt omdat die een duurzaam label heeft, maar meer vervuilt dan een auto zonder deze overheidssubsidie, is vooruitgang voor de eigenaar. Dat geldt helaas niet voor het milieu. Een stapel biomassacentrales maakt het percentage duurzame energie lekker hoog, vooruitgang dus. Maar gezien het feit dat de uitstoot ook lekker omhoog gaat is ook hier de vooruitgang niet voor het milieu. Hoe zit dat met van het gas afstappen? Drie keer raden: meer CO2 uitstoot.
Ede is soms niet vies van deze ‘duurzaamheid voor de bühne’, maar heeft hier weinig te kiezen. Het rijk heeft het verplicht gesteld. Dat Ede een plan maakt is dus niet zo gek. Hoewel, in Drenthe doen ze ondanks deze bizarre situatie nog wel een beetje aan zelf nadenken. Een mooi voorbeeld voor Ede lijkt me. Omdat de gemeente toch tot 2021 bezig is met het maken van plannen, kunnen ze dit mooi meenemen. Een mooie uitdaging: in het plan komen met creatieve oplossingen, die niet alleen mooi klinken (en voldoen aan de landelijke opgave) maar echt iets toevoegen voor het milieu en nog te betalen zijn ook. Succes!