De natuur van ons mooie Ede ligt steeds vaker vol met afval. Vorige week schreef Jolmer al dat dit vast iets te maken heeft met het briljante afvalbeleid van onze duurzame gemeente. De Ede Stad laat Lennard Jasper van Staatsbosbeheer aan het woord: ,,In gemeenten waar inwoners extra moeten betalen om hun afval kwijt te raken, vinden we veel meer rommel.” – echt verrassend is dat natuurlijk niet. Toch komt lang niet alles door het ‘betalen per keer’-beleid in Ede. Een groot deel van de ellende wordt ons aangedaan door criminelen die hun drugsafval in de natuur dumpen.
Maar het tij lijkt te keren. Drie weken terug een pleidooi van Kees Kramers, internist-klinisch farmacoloog om XTC te legaliseren. Vorige week een grappig filmpje van Arjen Lubach. Arjen vindt dat we XTC legaal moeten maken. En als Arjen het grappig zegt/ vindt, dan vindt bijna iedereen het toch? Dus XTC wordt legaal en de Veluwse bossen worden weer schoner.
Ik hoop het niet.
Dit (sorry Arjen) omdat XTC natuurlijk gewoon troep is. In mei verscheen het jaarbericht van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem, een analyse van 12.000 drugsamples. Wat kopt het Parool na het lezen van dit rapport: “Zo gevaarlijk als nu is xtc nog niet geweest.” Ronnie Flex en Lil’ Kleine lijken profetische woorden te hebben gezongen: alle tieners zeggen ja tegen MDMA en dan volgens de onderzoekers, ‘hoe sterker hoe beter’.
Maar legale pillen leiden volgens Kees Kramers tot minder criminaliteit en minder dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval. Dat eerste geloof ik niet. Dat tweede is denk ik wel waar. Criminelen storten zich op illegale zaken om geld te verdienen, als XTC legaal wordt zoeken ze wel iets anders waarmee ze snel geld kunnen verdienen. De idee dat we criminaliteit kunnen uitroeien door bepaalde criminele zaken te legaliseren lijkt me bijzonder naïef. Dat er minder afval in de bossen terecht komt lijkt me daarentegen volslagen logisch. Als nette bedrijven XTC produceren zullen die ook netjes omgaan met afval. De al eerder genoemde criminelen zoeken andere gebieden en produceren daarmee waarschijnlijk ander of geen afval.
Al met al is de nieuwe roep om het legaliseren van XTC niet heel vreemd. Gun mensen hun pleziertje, neem de criminaliteit wat wind uit de zeilen en zorg voor schonere bossen. Toch schreef ik al dat ik niet hoop dat we als samenleving deze kant op gaan. Elk slachtoffer lijkt mij er één te veel. Ik hoop dat we met elkaar onze jongeren het goede gunnen. Dat betekent goede voorlichting, maar ook durven investeren in handhaving. Staatsbosbeheer en de politie hebben lang niet voldoende capaciteit vormen van afvaldumping aan te pakken. Dat vind ik schandalig.
Ondertussen roept Jasper van Staatsbosbeheer gemeenten op goed te kijken naar effecten van hun afvalbeleid, helemaal mee eens. Doen! Maar ik hoop dat dezelfde gemeenten ook willen kijken hoe ze kunnen bijdragen aan betere opsporing van drugscriminelen, en/of druk leggen op de landelijke overheid om daar meer werk van te maken.
Want of je nu voor of tegen XTC bent, een schoner bos daar wordt iedereen blij van.