Reactie door redactie verwijderd. De scheldkanonnade op mijn stuk is foetsie. Jammer, want ik had de reageerder willen vragen waarom hij mij haat terwijl hij me helemaal niet kent. Internet wordt graag gebruikt als een etalage van het eigen ik. Ik vind zus of zo en daarmee basta. De individualiteit zinkt weg in het moeras van de miljoenenmassa maar op blogs en fora kan hij gereanimeerd worden.
Prima toch?
Ja en nee.
Ja, omdat het iedereen een laagdrempelige weg biedt tot de openbaarheid. Op tv en in de film, in magazines en kranten zie je steeds dezelfde namen die de toon zetten. Hoe dat kan is een black box, maar als je eenmaal tot Matthijs van Nieuwkerk of Eva Jinek bent gekroond ben je niet meer uit de media weg te slaan. Op internet is iedereen gelijk. Jan met de pet maakt een statement.
Nee, omdat het internet volloopt. Er zijn zoveel podia en sites, zoveel meningen, zoveel schrijvers, reageerders, bloggers en podcasters dat je alleen nog maar kunt opvallen door kwetsende uitspraken. Radicaliseren, generaliseren en polariseren zijn de enige kans om gehoord, gezien, gelezen te worden. Als je zo es wat rond snuffelt op het wereldwijde web gebeurt dat dan ook.
De betrokkenheid van mensen bij de gebeurtenissen om hen heen is groot. De drive om een standpunt te uiten is enorm. De oorspronkelijkheid en uniciteit van individuen is oneindig.
Er valt dus meer uit internet te halen.
Politiek en bedrijfsleven falen waar het gaat om het vinden van duurzame oplossingen voor hardnekkige problemen. Daarvoor moeten we bij het volk wezen. Maar het volk zit elkaar liever in de haren. De een vindt alle Marokkanen misdadigers en eist hun deportatie. De ander is laaiend op alle babyboomers omdat ze het te goed hebben. Een derde is zo principieel tegen zinloos geweld dat hij elk rotjochie persoonlijk de hel intrapt.
De boeren hebben gelijk, scandeert rechts. Wat een eigenheimers, schreeuwt links. Het klimaat is eeuwen hetzelfde, declameert A. We zinken in zee, beweert B.
We zouden ook de handen ineen kunnen slaan. Samen vechten tegen uitbuiters en misstanden: werkgevers die vaste krachten inruilen voor zzp’ers, bedrijven die klanten misleiden, bestuurders en mediabonzen die onderling puike baantjes verdelen, bureaucraten die burgers gek maken met onzinnige systemen, de groeiende kloof tussen rijk en arm dichten, oorlog uitbannen, lucht en aarde schoner maken. En ja, daar helpt ietsje meer saamhorigheid op internet bij. Want met schelden en tieren komen we niet verder.
En we lossen er geen enkel probleem mee op.