Vlakbij het op te richten WFC, het World Food Center, ligt een enorme golfbal. Niet over de oceaan geslagen door de machtigste man op aarde. Ook geen symbool van een nog te organiseren WK voetbal in de verre toekomst. De bal is eigenlijk een bol. Ooit fungeerde die giga bol als oefenhemel voor raketschutters. Gezeten in die enorme bol konden ze mikken op virtuele vijandelijke projectielen die werden geprojecteerd op de binnenzijde van de bol. De bol is in 2008 afgedankt, maar tot nieuw leven gewekt. Zijn roeping is nu een baken in de woestijn, een punt aan de horizon. Met megaletters die makkelijk te lezen zijn door treinreizigers tussen Arnhem en Ede staat er namelijk op gekalkt: Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050?
De link met het WFC, dat hoewel het nog van start moet gaan al een vleugel bezet in de voormalige militaire kazerne, is duidelijk. Het WFC is broodnodig om mee te helpen de stijgende wereldwijde voedselbehoefte te lenigen. Het WFC is bereid om samen met regeringen en experts en bedrijven een van de grootste mondiale uitdagingen aan te gaan. Het WFC is er straks klaar voor, maar heeft daarom ook die aangevraagde miljoenensubsidie nodig. Die subsidie gunnen we ze natuurlijk. Het zal veel effort, dus kosten kosten om te helpen voorzien in de wereldwijde voedselbehoefte. Helemaal omdat dit ook duurzaam moet gebeuren. Die ambitie is uitgesproken en dat moet ook op de kaart worden gezet, genetwerkt, bestuurlijk voorbereid, afgestemd met landbouw, universiteit en bedrijfsleven, uitgelobbiet en managerial uitgerold. Goed voor de wereld, goed voor ons land, goed voor de regio en vooral Ede.
Allemaal mooi natuurlijk, maar missen we niet iets? Onze wereld telt nu 7,8 miljard zielen. Deskundigen hebben berekend dat dat er in 2050 circa 10 miljard zullen zijn. Dan zal de curve afvlakken en is de verwachting dat de aarde zijn natuurlijke bevolkingspiek heeft bereikt. In de jaren ’90 voorspelden demografen dat ons land afstevende op een beangstigende vergrijzing. Men vreesde dat ons land in 2020 al minder zielen zou tellen dan in 1990. Ook de wereldbevolking zou stagneren en vergrijzen. De wedstrijd is ietsje anders verlopen, maar goed, ik ben bereid de huidige deskundigen het voordeel van de twijfel te geven.
Laten we aannemen dat de huidige trend keihard gaat naar 10 miljard in 2050. Dan nog schreeuw ik van de WFC daken: we hebben nog 30 jaar! Dertig jaar om de curve van bevolkingsgroei om te buigen. Sinds corona weten we dat we iets moeten doen om curven te temmen. Of iets moeten laten, maar dat komt op hetzelfde neer. Sir David Attenborough heeft onlangs aangetoond hoe belangrijk het is om de diversiteit op aarde te behouden. Dus moeten we behalve nadenken over het voeden van 10 miljard monden, nog veel meer nadenken en meer doen om de wereldbevolking al eerder te laten pieken. En vooral lager. Hoe? Door wereldwijd goede basiseducatie te realiseren? Door veel meer uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking? Door religieuze leiders dringend te vragen om te pleiten voor geboortebeperking? Kan zijn, de bol is rond. We kunnen er alle kanten mee op, dus ook de goede.