Edenaren in de kou worden gecompenseerd
De tweeduizend huishoudens die tijdens de afgelopen vorstperiode meerdere uren en dagen in de kou hebben gezeten door een storing bij het Warmtebedrijf Ede worden gecompenseerd. Dat zei wethouder Arnold Versteeg donderdagavond tegen de gemeenteraad tijdens het vragenuurtje. Namens ChristenUnie, PvdA en SGP stelde Arie Barendrecht vragen over de gang van zaken.
Dit was de kop en de inleiding van een premium artikel van Ede Stad.nl. Van zulke uitspraken word ik echt blij. Ik heb schade of ongemak geleden en ik krijg compensatie. Een vorm van gratis geld. En dat na de dure feestmaand!
Ik ben ook gedupeerd en heb uitgerekend hoeveel ik als compensatie kan verwachten.
De compensatie wordt als volgt opgebouwd; over de eerste 12 uur 35 euro, daarna per 4 uur dat de storing langer duurt 20 euro. Dit resulteert in een compensatie van ca. 215 per aansluiting. 1 x 35 euro voor de eerste 12 uur daarna 9 blokken van 4 uur a 20 euro per blok. In totaal 2000 aansluitingen die geen warmte hadden a 215 euro is totaal 430.000 euro.
Wat de rol van de wethouder hierin is, is mij niet duidelijk. Hij heeft dan wel energietransitie in zijn portefeuille maar ik kan niets terugvinden over de leveringszekerheid van energie waarvoor hij verantwoordelijk zou zijn. De vraag wie de compensatie gaat betalen, werd door hem niet beantwoord. Als ik het rijtje af ga kom ik tot de volgende betrokkenen die de compensatie niet gaan betalen.
Wethouder Versteeg gaat de compensatie niet voor zijn rekening nemen. Het merendeel van de Edenaren had geen last van de storing en de gemeente heeft ogenschijnlijk geen aandeel in het warmtebedrijf. Dus waarom zou de gemeente voor de compensatie moeten opdraaien?
Het warmtebedrijf dan? Die zal wel betalen, maar ten koste van wie?
Het zal niet ten koste gaan van de winst van het warmtebedrijf. Kom je aan hun winst dan zit je gelijk in de portemonnee van de biomassabaronnen en de sjeik.
Ik schat zo in dat de compensatie niet ten laste mag komen van de armlastige biomassabaronnen zoals multimiljonair Gerard Zijerveld, eindbaas Valentijn Kleijnen, investeringsbaas Olivier Delpon de Vaux, of de sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Zij hebben in de huidige tijd al de grootste moeite om het hoofd financieel boven water te houden. Bovendien zijn zij slechts met 4 personen wat inhoudt dat zij elk 107.500 compensatie moeten betalen, hetgeen onevenredig veel is per persoon.
Wie gaat er wel betalen? Een groep van circa 20.000 aangeslotenen op het warmtenet. 430.000 euro gedeeld door 20.000 aansluitingen is een bedrag van 21 euro per aansluiting. Wat best een schappelijk bedrag is, toch?
Ik kan een deel van de inhoud van de vaststelling warmtetarieven 2025 al voorspellen.
De tarieven voor vastrecht, meettarief en huur en onderhoud van de afleverset voor warmte zullen wel stijgen ten opzichte van 2024. Deze stijging wordt veroorzaakt door algemene kosten van materiaal en loonkostenstijging. Ondanks de stijging blijft het tarief voor vastrecht van Warmtebedrijf Ede onder het door ACM vastgestelde maximale tarief.
Wat zij er niet bij vermelden is dat de stijging mede veroorzaakt werd door de 430.000 euro compensatie.
Bij deze een dank je wel aan de andere 19.999 aangeslotenen op het warmtenet die elk met hun genereuze bijdrage van 0,0097 euro bijdragen aan mijn compensatie van 194 euro, immers 21 euro heb ik aan mijzelf gecompenseerd. Ik kan niet wachten op de volgende grote storing en de daarbij behorende compensatie. Ik rook namelijk niets liever dan sigaren uit eigen doos.
Janus
Januskop? Wat ik niet begrijp is dat deze gastcolumnist niet onder eigen naam publiceert. Is het omdat ‘het’ een Januskop heeft, het meerdere gezichten heeft? Aan deze kant een plofsigaar rokend, en aan de andere kant iets willen vangen wat niet gaat lukken als je onder eigen naam publiceert? Wat is er mis met je mening geven en dat onder de naam die je van geboorte gegeven is, om zo ook de verantwoordelijkheid te nemen die hoort bij het geven van je mening? Op deze manier anoniem van een hoge toren blazen creëert een laffe, maar ook onveilige samenleving. Misschien ben je wel iemand die namens Energie voor Elkaar publiciteit zoekt, want negatieve publiciteit is beter dan geen publiciteit. En een paar schoten voor de boeg leiden wellicht af van andere zaken, belangrijkere zaken. Ik weet het niet, want ik ken je naam niet en kan dus ook niet je belangen checken.
Niet serieus te nemen dus, wat mij betreft, deze reactie.
Het is zeker belangrijk dat er een naam boven of bij een reactie staat. In ieder geval het liefst steeds dezelfde naam. Dan weet ik wanneer ik de naam ‘Nando Eskens’ zie staan dat het weer een zuur stukje wordt en kan ik het overslaan. Verder begrijp ik dat de verbale incontinentie van meneer Eskens ook bij ‘Edese Vos’ te bewonderen valt. Ook al zo zuur. Nogmaals bedankt voor het vermelden van in ieder geval dezelfde naam. En voor Janus: Ik deel je vermoeden. Ook ik zal wel moeten bijdragen aan het mismanagement bij het warnmtebedrijf.
De reactie van Nando Eskens neem ik niet echt serieus, hij probeert geld te verdienen met het schrijven van zure stukjes :-). Niet te serieus nemen dus, wat mij betreft, deze reactie.
Correctie: Nando Eskes (zonder ‘n’). Verder heb ik nog nooit enige cent verdiend aan stukjes. Feiten checken is een kunst, Nescio.
De schrijven van het stuk (anoniem of niet ) raakt wel een belangrijk punt. Het is allemaal terug te brengen naar de monopolypositie van het warmtebedrijf. Je kan niet naar een concurrent overstappen en dat is voor het warmtebedrijf een negatieve incentive om extra investeringen te doen. De klanten blijven immers toch wel of er nou een storing is of niet. En een compensatie die betaald wordt door het warmtebedrijf die verdient men het jaar erop wel weer terug. Behoorlijk vreemd dat dit wettelijk zo kan allemaal.
Jammer dat de andere reactie dan gaat over een non-issue ipv een inhoudelijke discussie. Daarmee sla je discussie kapot. Misschien heeft de schrijver wel een goede reden om anoniem te blijven. Het zou niet de 1e keer zijn dat iemand op het matje wordt geroepen voor het uiten van een mening in Nederland.