Nederland verkeert voor even weer in herfstige sferen. Kou, regen en zelfs sneeuw bepalen eind maart en begin april het beeld. Voor velen is dat reden om maar zo veel mogelijk thuis te blijven, maar voor die mensen heb ik een tip. Er bestaat in Ede een plek waar je buiten kunt genieten van een microklimaat dat enkele graden warmer is: het winkelgebied in het centrum van Ede.
Wanneer je op een druilerige doordeweekse ochtend door de Grotestraat loopt word je van alle kanten een aangename warmte toe geblazen. Dit gebeurt geheel belangeloos door de plaatselijke middenstand, dus hulde voor de dames en heren ondernemers.
Maar, wacht even, is dit geen verspilling van energie? Kost dit niet enorme hoeveelheden gas? Kunnen die winkelfilialen die hoge gasrekeningen betalen nadat ze door de coronacrisis al zo zijn getroffen? En niet onbelangrijk, gaat dit aangename microklimaat niet ten koste van het wereldwijde klimaat?
Tijd voor wat antwoorden.
De steevast aangevoerde reden voor het openhouden van de winkeldeuren of soms zelfs de complete winkelpui is dat het anders klanten kost. Ze kunnen de winkels niet vinden, ze zien niet wat voor moois er binnen is of ze willen of kunnen de deur niet openduwen.
Welnu, dit is door meerdere communicatiebureaus onderzocht en wat blijkt, het maakt doorgaans niets uit. Met open deuren of met dichte deuren, er komen evenveel klanten in de winkel. Het lijkt voornamelijk tussen de oren te zitten van de ondernemers.
Sommige filialen hebben orders van het hoofdkantoor: de deuren moeten open. Daar kun je dan als plaatselijke chef misschien niet gemakkelijk tegenin gaan. Het wordt wellicht gemakkelijker als het hele winkelcentrum besluit om de deuren gesloten te houden, zoals in winkelstraten in Groningen en Wageningen is gebeurd. Dat blijkt wel gemakkelijker te realiseren in straten die niet gedomineerd worden door de landelijke ketens.
Of men gevoelig is voor het milieu-aspect, weet ik niet, maar het schijnt dat een winkel 40% op de energiekosten kan besparen door de deuren niet meer constant open te laten. Zelfs als je wat minder klanten binnen zou krijgen lijkt me dit niet onbelangrijk voor de winst- en verliesrekening. Onbegrepen eigenbelang dus.
Ook kunnen veel klanten het waarderen als een winkel milieubewust handelt en dat wil je als winkelier toch graag, tevreden klanten.
In Nederland laten 60.000 winkels hun deuren constant openstaan, zo’n 60% van het totaal. Ik heb nog geen oproep van het kabinet gezien om daarmee te stoppen, laat staan van het college van Ede. Toch zou dat moeten gebeuren. We kunnen toch niet accepteren dat we Poetin ook nog eens extra steunen doordat in Nederland gas wordt verspild aan het verwarmen van de buitenlucht?
Jan Eleveld
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/in-goningse-oosterstraat-zijn-de-deuren-dicht-toch-zijn-de-winkels-open~b4e09261/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://regioonline.nl/regio-ede-wageningen/winkels-open-deuren-dicht-klimaat/