Stadsarchitectuur en Ede…..dat is niet altijd een gelukkig huwelijk. Misschien komt dat wel omdat Ede een dorp is en altijd zal blijven ondanks dat sommige mensen dat graag anders zien.
Menigeen hoor je vaak mopperen over hoe alles zo ongelukkig en zonder goede smaak is veranderd in Ede. Nostalgische boekjes zoals “ Moj je Kieke” van Vincent Lagerwij zijn nog de stille getuigen van menig mooi pand waar Ede vroeger rijk aan was.
En gelukkig is niet alles gesloopt, er staan nog heel veel mooie oude huizen en panden in Ede.
Maar onlangs las ik op Twitter een stukje over de aanstaande sloop van het huis op het Buitenzorgpad nr 3. Aan de hekken rondom het huis is te zien dat het definitief heeft afgedaan en er is geen redding meer aan. Op datzelfde Twitter stond een link naar Youtube die ons leidde naar een raadsvergadering in september 2018. Onderwerp daar was de aanstaande sloop van dit huis dat kennelijk al in 2011 beloofd was aan een projectontwikkelaar. In de raadsvergadering verdedigde de wethouder daar voornamelijk de belangen van deze projectontwikkelaar en de reden ervan had hij niet helemaal helder. Maar wat onze eigen Jan-Jaap van der Wal wel heel helder zei was dat de oude zooi opgeruimd moet worden……..
Na deze toch wel opmerkelijke uitspraak moest ik denken aan het stukje oud Ede waar dit pand aan gelegen is en wandelde ik in gedachten over de Amsterdamseweg. Dit deel van Ede is natuurlijk een lust voor het oog met al zijn mooie historische panden. Daarnaast zijn er ook nieuwe huizen en appartementen gebouwd. Deze passen goed bij de mooie oude huizen en daarmee zijn ze harmonisch opgenomen in het geheel. Helemaal niets mis mee en dat geeft aan dat het soms toch best wel mee valt met die stadsarchitectuur in Ede.
In gedachten wandelen we verder en bereiken we de verlengde Amsterdamseweg.
Maar dan ontstaan de breuken in bovengenoemd huwelijk want dan wordt het echt wel schrikken.
In tegenstelling tot de prachtige panden op de Amsterdamseweg is de verlengde Amsterdamseweg een bonte verzameling van voornamelijk oerlelijke bakstenen geworden.
Wat een treurige lelijkheid hebben ze daar toch van gemaakt.
Ik rijd regelmatig door deze straat die een benauwende steeg is geworden en elke keer schieten de tranen me in de ogen en weet ik van ellende niet welke kant ik op moet kijken om me aan deze kakofonie van niet bij elkaar passende kleuren en stijlen te onttrekken.
Donker bruine, licht bruine, oranje, grijze en gele stenen met her en der een rood glazuurtje…
En dat dan speels afgewerkt met beschotten in diverse niet passende gele tinten.
De van Rossems hoor je hier al mopperend door heen wandelen……
De bewoners wil ik natuurlijk niet kwetsen maar het zou mij niet verbazen dat deze straat, bij een nominatie als de lelijkste straat van Nederland, heel hoog zou scoren.
Ik begrijp werkelijk niet welke projectontwikkelaars hier bezig zijn geweest en wat ze hier voor ogen hadden. Misschien hebben ze dit na een festival weekendje in een wazige bui bedacht en zijn ze er zelf misschien ook wel verbaasd over dat hun wanstaltige projecten zijn uitgevoerd door de Gemeente Ede. Maar je kunt je in ieder wel afvragen hoe een dergelijk project in vredesnaam goedgekeurd kan zijn. En waar was bij dit besluit de welstandscommissie?
Dat brengt ons bij de welstandsnota 2013 van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de Gemeente Ede waar de Omgevingsdienst de Vallei (daar zijn ze weer !!) ons naar verwijst.
Een paar citaten hieruit:
We streven naar een welstandsbeleid dat bestuurlijk en maatschappelijk breed gedragen wordt en dat vooral gezien wordt als een stimulans en inspiratiebron voor goede architectuur.
Het welstandsbeleid van de gemeente Ede is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid samen met haar inwoners verantwoordelijk is voor het behoud en de ontwikkeling van een aantrekkelijk gebouwde omgeving. Dit betekent dat de verschijningsvorm van een bouwwerk geen zaak is van een eigenaar van het bouwwerk alleen; elke voorbijganger wordt ermee geconfronteerd, of hij nu wil of niet.
Behoud van bestaande kwaliteiten hoeft niet te betekenen dat alles gelijk moet zijn aan de bestaande omgeving. Voor een levensvatbare toekomst van de gebouwde omgeving is het noodzakelijk dat er ook ruimte is voor creatieve bouwideeën, die wellicht anders zijn dan wat ter plekke gebruikelijk is. Hierbij staat steeds een zorgvuldige afstemming op de bestaande omgeving voorop. Van groot belang is daarbij dat iedereen de waardevolle karakteristieken van zijn eigen buurt kan herkennen. Bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen of aanpassingen van bestaande bouwwerken moet daarmee dus rekening worden gehouden.
Als ik dit lees dan voldoet deze straat daar wat mij betreft in ieder geval niet aan.
Van een inspiratiebron voor goede architectuur en een aantrekkelijk gebouwde omgeving is hier geen sprake. En wordt dit breed gedragen?
Het is in ieder geval wel goed gelukt dat elke voorbijganger, of hij nu wil of niet, ermee geconfronteerd wordt. En dat de “creatieve bouwideeën anders zijn dan gebruikelijk in deze omgeving daar zijn ze ook goed in geslaagd. Het mag duidelijk zijn dat ik dat niet als compliment bedoel.
Voor wat betreft het pand aan het Buitenzorgpad heb ik begrepen dat er 3 woningen voor in de plaats komen en mogen we maar hopen dat het eerste citaat leidend zal zijn, want anders zie ik toch liever dat de “oude zooi” gerenoveerd wordt.
We gaan het zien…….
Rookie
Hey Rookie..is dat even een miskleun van je. Dat pand staat achter hekken omdat…..het volledig in de oude staat wordt gerenoveerd ! Eerst je huiswerk doen kerel voordat je nepnieuws de wereld in slingert.