Van alle burgemeesters in Nederland komt bijna een kwart van CDA-huize. Dat stamt nog uit de tijd dat het CDA bij de verkiezingen zo maar 50 zetels haalde. En sommige burgemeesters denken nog steeds dat hun partij de grootste van Nederland is en zo handelen ze ook, met de arrogantie van de macht.
Er is wel iets veranderd in de tussentijd. Het CDA haalde bij de vorige verkiezingen nog maar 10% van de stemmen en in de laatste peilingen is dat gedaald naar minder dan 5%. Kleiner dan de BoerBurgerBeweging.
Wat zou dat voor Ede betekenen? Twee zetels in de raad. Ede is dus helemaal geen CDA-gemeente zoals vaak gedacht wordt. Met de huidige zes zetels was dat al niet zo en er moet wel een wonder gebeuren willen ze dat aantal bij de volgende verkiezingen gaan halen.
Het benoemen van een burgemeester is sowieso een schimmige toestand. De commissaris van de koning, in Gelderland komt deze toevallig ook van het CDA, stuurt een paar sollicitatiebrieven door naar een gemeenteraad. Dat kunnen dus drie brieven zijn van de heer G. Henkie uit Ameland, mevrouw E. Loco uit Schin op Geul en de kandidaat die de commissaris voor ogen heeft. Zijn vrindje uit zijn eigen partij. En niet onverwacht is van alle commissarissen van de Koning in Nederland ook een kwart afkomstig van het CDA.
De gemeenteraad krijgt dan misschien het gevoel dat ze nog wat te kiezen heeft. Dat gebeurt natuurlijk in de gebruikelijke vertrouwelijkheid en voor je het weet zit je als burger opgescheept met een burgemeester zonder enige vorm van democratische legitimatie waar je ook nog eens zes jaar aan vast zit. En in zes jaar kan er veel veranderen, vraag dat maar aan het CDA.
Bij de laatste formatie in Ede schaamde het CDA zich er niet voor om de SGP, de grootste partij van Ede, buitenspel te zetten. Het CDA leverde ook de burgemeester en de grootste partij van Ede zit dus in de oppositie, zonder een vertegenwoordiger in het college en de verliezende partij leverde een wethouder en een burgemeester.
Nu het CDA uit de gratie is geraakt en de CDA-burgemeesters niet meer door kunnen schuiven naar een grotere stad hebben we ook nog eens het risico dat zo’n figuur nog eens voor zes jaar bijtekent! Waar zou hij anders naar toe moeten?
Dat is geen democratie.
Dat moet anders en dat vinden heel veel mensen. De eerste reflex is een gekozen burgemeester. Dat lijkt me een stapje te ver op dit moment. Voor je het weet zitten we opgescheept met een figuur als Boris Johnson of Donald Trump.
Maar wat is er mis als de grootste partij van een gemeente automatisch de burgemeester levert? Geen benoeming uit het old boys netwerk door een vage commissaris van de Koning van iemand die hier niet vandaan komt, geen enkele binding heeft met de gemeente waar hij benoemd wordt en door geen enkele kiezer afgerekend kan worden op zijn functioneren.
Zo krijg je een burgemeester die wel zijn best moet doen, wel moet luisteren naar de bevolking en niet achterover kan leunen en wachten op z’n volgende baantje in een grotere gemeente.
De grootste partij levert dus een burgemeester voor een periode van vier jaar. Voor Ede zou dit betekenen dat, waarschijnlijk, Arnold Versteeg van de SGP de nieuwe burgemeester zou worden.
Niks mis mee.
Leuk verhaal maar laten we hopen dat dit niet gebeurt. Het is al gek genoeg dat zo’n partij van reli-gekkies de grootste partij in Ede is.
Ben na het artikel in de Volkskrant gelijk eens gaan grasduinen op jullie site. Helder geschreven artikelen, zoals hier boven, en constructieve ideeen. Ik ben fan.
Ede een SGP burgemeester. Je moet er niet aan denken. Nou heeft een burgemeester ook niet zoveel in de melk te brokkelen. Alleen als representatief persoon zal hij met alle partijen door eenaar deur kunnen. Mijn ervaring is anders. Alhoewel het moet gezegd worden.de SGP heeft principes en daar houden ze zich aan terwijl andere confessionele groepen het wel eens op een accoordje gooien wat ze beter uitkomen
Leuk stukje in de Volkskrant…. Lekker helder!
SGP burgemeester? Niets mis mee…. Uiteidelijk gaat get om de kwaliteit….
Groeten uit Heerenveen (pvda burgemeester..)