Als je oude dieselauto niet door de roetmeting komt dan kun je natuurlijk een paar extra uitlaten monteren zodat de uitstoot per stuk lager is dan met één uitlaat. En dan bidden dat het de APK-keurmeester niet opvalt. Die kans is niet groot overigens.
Onze vrienden van het Warmtebedrijf in Ede hebben meer geluk. In plaats van één schoorsteen plaatsen ze er twee op hun bosverbrandingsfabrieken. Het was de gemeente Ede nog niet opgevallen blijkbaar terwijl er toch echt een regel bestaat die zegt dat de gemeente een besluit kan nemen om die twee schoorstenen als één te beschouwen waardoor de normen voor (ultra)fijnstof en andere troep ineens een stuk lager komen te liggen. Dat zou goed zijn voor de inwoners van Ede maar dat lijkt tegenwoordig van ondergeschikt belang.
Op 10 februari stuurde ik daarom een mailtje naar de verantwoordelijk wethouder met het verzoek om dat besluit te nemen. De eerste dagen lag ik smachtend te wachten bij de brievenbus, hopend op een snel antwoord maar dat was wel een beetje optimistisch. Na een paar weken keek ik niet meer ieder uur in mijn mailbox. Na zes weken stuurde ik een vriendelijke herinnering naar de wethouder. Mijn mailtje was aan de aandacht ontsnapt.
Kan een keer gebeuren!
Drie weken later kreeg ik alsnog een reactie. Mijn vraag werd niet in behandeling genomen omdat de dagtekening en mijn adres ontbraken. Ok, mijn briefje opnieuw gemaakt. Handtekening eronder, adresgegevens erbij en verzonden via de e-mail. Een paar dagen later (!) kreeg ik reactie dat de bijlage ontbrak bij de e-mail. Wel een beetje vreemd omdat er bij mijn verzonden mail wel degelijk een bijlage te zien was.
Maar ja, kan een keer gebeuren!
Het wordt dus aangetekende post maar inmiddels zijn we weer zes weken verder, het is inmiddels half mei. Ik krijg een briefje met als reactie dat ik geen belanghebbende ben bij het besluit waarom ik vroeg. Mijn aanvraag is dus niet-ontvankelijk verklaard. Huh? Terwijl er dagelijks wolken fijnstof over Ede worden uitgestort ben ik geen belanghebbende omdat ik op 900 meter van de biomassacentrale woon. Terwijl de Edese bossen in rap tempo worden ontdaan van alle bomen die in verbrande vorm over Ede worden uitgeblazen. De luchtkwaliteit in de Vallei is zo slecht dat wonen in Ede voor iedere inwoner gelijk staat aan het inhaleren van zes sigaretten. Dat maakt iedere inwoner van Ede een belanghebbende. En ik dus ook.
Ik krijg zo langzamerhand het gevoel dat mijn brieven door medewerkers van het Warmtebedrijf worden beantwoord, in plaats van onafhankelijke ambtenaren of politici die het beste voor hebben met de inwoners van hun gemeente maar dat is misschien een wat ouderwetse gedachte.
Even bellen maar met de ambtenaar die de beslissing heeft genomen. Ik vroeg naar het verspreidingsmodel van de uitstoot dat hij had toegepast. Had hij niet gebruikt. Ik vroeg naar de toegepaste normen van de luchtverontreiniging. Had hij niet gebruikt….Wanneer iemand in hemelsnaam dan wel als een belanghebbende wordt aangemerkt? Het antwoord: als je vanuit je huis uitzicht hebt op een biomassacentrale.
Dat is in ieder geval een duidelijk antwoord. Belachelijk maar wel duidelijk. Bij de gemeente denken ze dus dat fijnstof direct naast de centrale neerploft en het dagelijks wordt opgeveegd. Ik verwacht dat de biomassacentrales binnenkort allemaal een rijtje coniferen krijgen om het zicht op de centrales te ontnemen zodat er niemand meer belanghebbende is.
Gisteren heb ik mijn bezwaar tegen deze beslissing ingediend. Om misverstanden te voorkomen heb ik hem persoonlijk afgeleverd en de man aan de balie schreef een ontvangstbewijs. Waar het over ging? Een bewaar tegen een niet-ontvankelijkheidsverklaring zei ik.
Op het bewijs staat: bezwaarschrift niet afhankelijkheid verklaring. Iemand van Ededorp zal niet snel een bezwaarschrift indienen omdat hij als onafhankelijk wordt beschouwd maar ja, dit kan een keer gebeuren dacht ik nog even. Voor de zekerheid mijn briefje toch maar even gemaild. In het huidige tempo zal dat beantwoord worden rond begin juli.
Tenminste, als de directie van het Warmtebedrijf het goedkeurt.