Als je door de wimpers van je ogen naar die foto kijkt dan lijkt het net of je fris lentegroen ziet. Van die jonge beukenblaadjes die uit de takken knallen. Of de eerste naaldjes van een lariks, ook zo lekker groen.
Maar dat is het niet. Het zijn plastic korfjes met een houten balkje er in waar een miniboompje tegenaan groeit. Heel natuurlijk.
Een paar jaar geleden stond hier nog wel een echt bos, met beukenboompjes, tamme kastanjes en andere bomen maar die moesten worden gekapt. In plaats daar van staan er nu stekjes van een Zoete Kers en andere bomen die hier niet meer voorkomen. Ja, dat is biodiversiteit. We kappen hele percelen bos om daar boompjes te planten die daar niet meer wilden groeien. Je zou denken dat zo’n Zoete Kers zelf het beste weet waar die wil groeien en dat zal wel niet hier zijn want anders dan stond die er al wel.
Een kaalslag om de biodiversiteit te bevorderen dus.
Daarnaast hebben we nog zo’n term die de dood in de pot betekent voor de Edese bossen: duurzaamheid. Met dat excuus worden ook hectares bos gekapt om die te verbranden in die zogenaamde duurzame crematoria van de biomassacentrales. CO2, fijnstof in alle maten en andere ongezellige stofjes waardoor we hier korter leven dan elders in Nederland. Lekker duurzaam allemaal.
Ja, ik weet het: hele percelen fijnsparren staan op het punt van doodgaan. Dan zou je met veel fantasie (en weinig kennis) kunnen zeggen dat je ze beter kunt verbranden voor de energie dan ze in het bos laten liggen. Maar die fijnsparren staan daar niet voor hun lol te verpieteren. Dat gebeurt omdat het grondwaterpeil hier ongeveer een meter lager staat dan zou moeten omdat er verderop een papierfabriek staat die bijna zes miljard water aan de bodem onttrekt om die kartonnen doosjes te kunnen maken waar wij onze Chinese troep in laten bezorgen.
En is het niet een papierfabriek dan is het wel onze eigen Edese vruchtensappen’fabrikant’ die met een half miljard liter grondwater op een mooie tweede plek staat. Voor bijna niks water uit de grond pompen, daar wat sinaasappelpulp doorheen roeren en bij de buren van de XL verkopen voor € 1,79 (tot en met vandaag overigens nog in de bonus).
Binnenkort worden er ook liters grondwater opgepompt voor de opwekking van energie via geothermie. Geen idee wat de langetermijneffecten van deze nieuwe methode van duurzame energie zijn maar als over een paar jaar de appelsientje smaakt naar het water dat door de buizen van de centrale verwarming stroomt dan is het niet helemaal goed gegaan.
Misschien dat er binnenkort ook nog eens meer dan 40.000 vluchten vanaf en naar Schiphol over Ede gaan vliegen. En die vliegen niet op duurzaam opgewekte stroom maar op verbrandingsmotoren die een deken van ultrafijnstof over de bossen heenleggen.
Biodiversiteit, biomassa, lage grondwaterstanden, vliegtuigen. Ja, die bossen hebben heel wat te verduren.
Desalniettemin wens ik iedereen veel succes in de stikstofdiscussie!
Eindelijk een duidelijke conclusie. Wat een ander niet wil hebben krijgen wij (op de veluwe, ede).
Wat echter niet vermeld wordt is dat Schiphol het schrappen van nacht- en zakenvluchten ook zal gaan gebruiken om toch Lelystad Airport te gaan openen. Ook dat koomt er dus nog bij. Waarcschijnlijk met steun van het kabinet.