Een miljardair uit Ede, dat moet wel een heel bijzondere persoon zijn en dat is het ook want het is namelijk een rechtspersoon, een stichting. Stichting Woonstede heeft een eigen vermogen van 1,5 miljard euro. Een stichting is een rechtspersoon zonder winstoogmerk. Dat stichting Woonstede dan toch 1,5 miljard euro bij elkaar heeft weten te sprokkelen lijkt dan op z’n minst een wonderlijke tegenstelling.
Want was is het eigen vermogen ook al weer? Het totaal van alle behaalde winsten over alle jaren. Minus eventuele verliezen maar met 1,5 miljard eigen vermogen zal er maar weinig verlies zijn geleden.
Dat geld hebben ze niet in kas zitten. De meeste winst werd behaald met de stijging van de prijzen van huizen en die hebben ze veel bij Woonstede. Uit de jaarrekening over 2022 blijkt dat Woonstede ongeveer 10.000 woningen verhuurt.
Even platgeslagen: op ieder huis heeft Woonstede tot eind 2022 dus zo’n € 150.000 winst gemaakt. Dat is in ieder geval een bedrag dat iedereen begrijpt maar nog vreselijk hoog en er gebeurt iets geks: een huis wordt meer waard maar de huur gaat ook omhoog. Dubbele opbrengst voor Woonstede. Voor een stichting zonder winstoogmerk zou het eigenlijk andersom moeten zijn.
Woonstede zou ook ieder jaar tegen zijn huurders kunnen zeggen: ‘het huis waarin u woont is vorig jaar 5% meer waard geworden dus daarom verlagen we de huur ook met 5%’. Maar zo wordt je geen miljardair.
Woonstede heeft natuurlijk wel een taak: huisvesting. En daarvoor heb je wel geld nodig. Ook voor het onderhoud moet er wat kleingeld op de bankrekening staan. Maar een eigen vermogen van 1,5 miljard lijkt me wel wat overdreven.
Daarvoor kun je zo’n 7.500 nieuwe woningen bouwen. Is dat nodig? Nee hoor, volgens Woonstede zijn er 4.600 actief woningzoekenden uit Ede. Er staan er veel meer ingeschreven, bijna 19.000, maar zo’n 14.000 daarvan reageert niet op vrijkomende woningen en zijn dus niet actief. Die zitten waarschijnlijk nog op de lagere school (met zulke lange wachtlijsten niet heel vreemd) of wonen inmiddels in hun laatste huisje, een huisje van zes planken (met zulke lange wachtlijsten niet heel vreemd). Of ze wonen ergens anders, in de Randstad bijvoorbeeld.
We kunnen natuurlijk ook gaan bouwen voor al die bleekneusjes uit Amsterdam maar die hebben hun eigen woningcorporaties en bovendien mag je vanwege het stikstofgedoe nog geen konijnenhok bouwen dus laten we eerst maar eens gaan bouwen voor die 4.600 Edenaren.
Woonstede is dus veel te rijk. Maar ze blijven maar huren incasseren. En daarom ontvangen veel huurders ook weer huursubsidie en die wordt gefinancierd uit de belastingen die iedereen betaalt. Zo lijkt de cirkel rond maar die cirkel eindigt dus in het eigen vermogen van Woonstede en als economie heb je daar niet veel aan, opgepot geld bij stichtingen die woningen moeten bouwen maar dat vanwege allerlei redenen niet kunnen of mogen.
Wat gebeurde er in 2023 bij Woonstede? Woonstede boekt ineens 200 miljoen af van de waarde van de woningen. Dat is zo’n 10% van de totaalwaarde. En dat kan meer één ding betekenen: als de waarde van je huurhuis stijgt en je moet toch meer huur gaan betalen dan zal de huurprijs wel met 10% dalen als je huis minder waard wordt.
Toch?
Heb je ook de investeringskosten voor verduurzaming en het afbraak/renovatie?
Niet alleen blijkbaar volle kas door
huuropbrengsten.
Is er wel eens gekeken naar de kas van het glasfonds van woonstede?
Ze mogen per jaar wel € 450,000 in het fonds hebben.
Krijgen we keurig een financieel overzicht oh ja.
Vraag me ten zeerste hoe ze per jaargang zulke grote bedragen uitgeven aan vervanging van ramen bij huizen?
Woonstede is een stichting die geen winst mag maken. Jaja