Ede komt steeds meer in het blauwe licht te staan. Lantaarnpalen geven niet meer het witte licht af. De lampjes worden vervangen door ledverlichting en dat is goed. Dat scheelt een hoop energie en Ede kan wat dat betreft niet zo snel genoeg blauw kleuren. Een soort smurfendorp dus.
Geen idee hoeveel lantaarnpalen er in Ede staan. Ik schat zo’n 30.000 dus dat lijkt me een mooie klus voor de gemeenteraad tijdens het volgende reces: met z’n allen lampjes vervangen, als een soort teambuilding.
Maar daar sta je dan als lantaarnpaal. Even wennen natuurlijk. Jarenlang wit licht afgegeven en nu een beetje blauwig. Meer doe je niet. Je staat daar maar een beetje te shinen. En dat op momenten dat bijna niemand van je licht profiteert want op het moment dat jij als lantaarnpaal je best staat te doen ligt bijna iedereen op bed. Je vreet dan wel minder energie maar het blijft een beetje zonde.
Hij heeft maar één taak. Af en toe rijdt er iemand tegen hem aan en die iemand is dan nog kwaad ook. Honden gebruiken hem als urinoir. Dat is het.
Zonde want zo’n lantaarnpaal kan veel meer. Ik zie langs de wegen vaak andere palen met een zonnepaneel, bedoeld om energie te geven aan apparaatjes die verkeersdeelnemers tellen. Dat is al heel wat beter. Eén paal, twee taken.
Waarom doen we dat met lantaarnpalen eigenlijk niet. Waarom brengen we niet op iedere lantaarnpaal een zonnepaneel aan zodat die paal in ieder geval zijn eigen stroom kan opwekken? Ja, ik hoor het u zeggen: omdat de zon niet altijd schijnt. Dat klopt.
Maar zo’n lantaarnpaal kan meer. Hij kan bijvoorbeeld ook een verticale windmolen dragen. Dat is zo’n soort reclamezuil die je vroeger bij winkels zag staan en de hele dag, ook bij het kleinste zuchtje wind, stond te draaien. Daar kun je dus ook energie mee opwekken en zo’n lantaarnpaal is een perfecte houder voor zo’n verticale windmolen. Een moderne verticale windmolen wekt zo’n 1500 Kw per jaar op, zo’n 50% wat een gemiddeld gezin gebruikt.
Zet dat dan een beetje zoden aan de dijk?
Er staan in Nederland zo’n 3½ miljoen lantaarnpalen. Verwerk je in iedere lantaarnpaal een zonnepaneel en een verticale windmolen dan kun je dus het stroomverbruik opwekken van 2 miljoen gezinnen. Dat helpt dus wel.
Ja, ik weet het: zo’n zonnepaneel of windmolen kan van zo’n paal af vallen. Dat is best gevaarlijk. Bijna net zo gevaarlijk als vrachtwagens die op de snelweg van alles verliezen wat dan bijna op mijn auto terecht komt. In de winter knallen er zelfs hele stukken ijs op mijn voorruit. Of bijna net zo gevaarlijk als die alcomobilisten die je over de weg ziet zwabberen. Fietsers die zonder licht rijden.
Een lantaarnpaal als energiecentrale dus. Er zijn dus 3½ miljoen potentiële mini-energiecentrales die nu alleen maar energie verbruiken. Ik zie het wel zitten maar het er niet van komen. Het is de volgende bladzijde in mijn boek van nooit uitgevoerde businessplannen.
Het boek dat steeds dikker wordt.
Foto: Manuel Flores https://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%BAzcar_M%C3%A1laga_Andalusia_Spain_smurf_town.jpg