Ede is verslaafd aan vrijwilligers. De mantelzorger is daar het beste voorbeeld van. Ze krijgen een compliment en 100 euro per jaar en de overheid is blij dat ze geen duizenden euro’s hoeven uit te geven voor de zorg van opa of oma of andere hulpbehoevenden.
Daarna kwamen de vrijwillige afvalverzamelaars aan de beurt die in hun vrije tijd de wijken schoon houden en bij de gratie van ACV dat afval mogen afleveren zonder dat ze daar voor hoeven te betalen.
In sommige wijken liggen de gemeenteperken er zo beroerd bij dat dat als een uitnodiging moet worden gezien voor burgers om zelf maar de schoffel uit de schuur te halen.
Geen beroepsgroep blijft buiten schot van de Edese politiek die inmiddels weer een nieuw doelgroep op het oog heeft die mag gaan werken in ruil voor een fooi en een compliment: de journalisten. Groot bezwaar is de betaalmuur die bij de lokale kranten.
In principe is nieuws gratis. Als je ooggetuige bent van nieuws dan hoef je dat niet meer in de krant te lezen. Maar je kunt niet overal bij zijn en daarom hebben we kranten. Die sturen journalisten naar nieuwswaardige gebeurtenissen en die vatten dat nieuws dan samen voor de krant die ook op internet staat.
Dat is dus een journalist, een fotograaf, een drukker en webeditor en allerlei andere mensen die dat nieuws zo bewerken dat het makkelijk leesbaar is. Maar die mensen moeten wel betaald worden en daarom zie je rondom dat nieuws in de krant van die vervelende advertenties. Voor de meeste kranten is dat niet de enige inkomstenbron; ze hebben ook abonnees.
Pech voor de huis-aan-huisbladen die geen abonnees hebben en hun krant gratis door de (internet)gleuf duwen. En daarom hebben ze een nieuw verdienmodel: de betaalmuur. Artikelen kun je alleen lezen als je abonnee bent. Is dat zo vreemd?
We hebben Netflix, Disney-channel, Viaplay (alleen voor Max Verstappen) en voetbalkanalen waarvoor we allemaal betalen. We hebben abonnementen op de sportschool, kabeltelevisie, internet en mobiele telefonie. We hebben een abonnement op Linda (staat zo hip op de salontafel) maar we vinden dat lokale kranten gratis te lezen moeten zijn.
Geen idee waarom men dat denkt.
Misschien dat het komt omdat kiezers daarover klagen. Omdat ze graag een artikel willen lezen maar daarvoor moeten betalen. Dat soort klachten legt dan een bepaalde druk op politici die dan gaan roepen dat die journalisten dus voor een appel en een ei moeten gaan werken.
Sporten is bijvoorbeeld ook een recht waar iedereen gebruik van zou moeten maken. Maar ik hoor geen politicus die zegt dat alle sportclubs en sportscholen gratis toegankelijk zouden moeten zijn.
Integendeel, de gemeente Ede subsidieert sportclubs, cultuur, sjoelverenigingen, padvinderij, lokale televisie en alle andere gebeurtenissen waar meer dan twee mensen samenkomen. Maar gratis zijn dat soort clubs nooit.
Lokale journalistiek moet daarop een uitzondering worden.
Netflix en Viaplay maken miljoenen euro’s winst. Je betaalt je blauw aan Ziggo en abonnementen voor mobieltjes. Een betaald abonnement op de Volkskrant of NRC vinden we heel normaal. maar de ploeteraars van de huis-aan-huisbladen moeten al hun werk voor nop op internet zetten.
Want 85 cent per week om het nieuws uit Ede te lezen is blijkbaar teveel gevraagd.