Werk je in een iets te grote organisatie dan is het onvermijdelijk: ooit krijg je een audit van een kwaliteitsmanager. Zo’n figuur die je op subtiele wijze zegt dat je iets eigenlijk verkeerd doet. Dat wist je al lang maar het lukte niet om dat beter te doen. Of beter: je had er geen zin an. Het mannetje zegt dus wat je al lang wist maar liever vergat. Eén van de termen die in zo’n audit altijd valt is SMART. Je moet een plan om iets te verbeteren SMART maken. Specificiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
Na jaren kwaliteitsgezever weet ik inmiddels hoe je iets het beste smart kunt maken. Je zorgt dat het nulpunt extreem laag is zodat iedere actie direct leidt tot verbetering en je dus trots met je SMART-rapport kunt wapperen bij je beoordelingsgesprek.
Maar toch, als iemand dat woord in mijn bijzijn durft uit te spreken dan krijg ik acuut jeuk. Op vervelende plekken. Dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn eigen tekortkomingen. Het is natuurlijk niet echt leuk als iemand je wijst op je fouten en zeker niet als je zo’n figuur daar ook nog eens € 150 per uur voor moet betalen. Terwijl je zelf ook wel weet dat het beter kan. Totdat ik vandaag het conceptbestuursakkoord las van de gemeente. En heel verrassend: alles wordt de komende jaren beter. En leuker, en duurzamer, en mooier. En groter maar daar is niet iedereen gelukkig mee.
En dan gebeurt er is geks met me: ik voel me ineens kwaliteitsmanager. En dan zou ik willen zeggen: “maak dat akkoord nou eens SMART”. En dan laat ik dat denigrerende toontje die de kwaliteitslullo’s altijd aanslaan achterwege. Er staan allemaal mooie dingen in hoor, in dat bestuursakkoord, maar het ontbreekt aan meetbare doelen. In het bestuursakkoord komt ook het woordje verbinden komt natuurlijk weer veel voorbij al valt 23 keer op 19 bladzijden nog mee. Misschien dat het college zichzelf ook eens gaat verbinden. Aan concrete doelstellingen. Verbind je lot aan je eigen doelstellingen zodat kiezers je de volgende keer kunnen afrekenen op resultaten want de vrijblijvendheid van dit stuk is wel erg groot.
Zal ik even helpen?
- – Het aantal verkeersslachtoffers daalt in 4 jaar met 20%;
- – De uitstoot van fijnstof daalt met 15%;
- – Het aandeel duurzame energie in het totale verbruik stijgt met 25%
- – Het World Food Center is klaar in 2021;
- – Er zijn in 2022 4.000 sociale huurwoningen extra;
- – De ijsbaan wordt in 2022 geopend.
Het akkoord is nu namelijk een boomgaard met laaghangend fruit: iedere appel die je plukt lijkt een groot succes. Als het college zich vastlegt op concrete doelstellingen en die doelstellingen ook haalt dan wil ik er ook wel eentje doen:
“In 2022 zullen er 23% minder zeikerige columns op www.ededorp te lezen zijn.”