Het afgelopen jaar stond de helft van de cellen in de negen cellencomplexen in Gelderland en Overijssel leeg. Goed nieuws, hoe minder criminelen hoe beter! Hoewel, misschien is het wel slecht nieuws, als de criminelen niet in de cel zitten lopen ze gewoon op straat.
Nu kost het blijkbaar veel inzet om de cellencomplexen open te houden en gaat dit zelfs ten koste van ander politiewerk, dus moet iets meer dan de helft nu dicht. Logisch, je kunt het geld maar één keer uitgeven en niemand heeft iets aan lege cellen. Nou ja, misschien wel. Afgelopen oktober al uitten de ChristenUnie, het CDA en de PvdA landelijk en ons lokale CDA hun zorgen. Niet dat deze partijen fan zijn van ongebruikte cellen maar: “de politie kan het zich niet veroorloven om uren met arrestanten onderweg te zijn” was hun gedachte. Een cellencomplex in de buurt zorgt dat de agenten die er zijn niet continu heen en weer hoeven rijden en effectiever ingezet kunnen worden. Het lijkt dus dat hier een gevalletje ‘goedkoop wordt duurkoop‘ wordt gepleegd. Om te bezuinigen worden er cellencomplexen gesloten. Hierdoor zullen veel agenten straks uren extra onderweg zijn. Deze uren moeten natuurlijk ook gewoon uitbetaald worden of gaan ten koste van andere taken.
In het bericht staat gelukkig dat hier al flink over nagedacht is. “De politie zal bij vervoer “op relevante momenten” ondersteuning krijgen, lichte zaken worden op lokale politiebureaus afgehandeld en in voorkomende gevallen kan de politie met arrestanten uitwijken naar Houten en Den Bosch, om de reisafstand te beperken.” Nu weet ik niet wat een relevant moment is en of dit echt wat oplevert maar de ‘voorkomende’ gevallen geven mij niet echt moed. Even iemand van het Museumplein naar Houten brengen en terug ben je toch echt meer dan een uur kwijt, maak je er Den Bosch van zou het al mooi zijn als het binnen de twee uur gaat lukken. Maar hopen dat er veel ‘relevante’ momenten komen want ik zie hier de angst die in oktober nog werd uitgesproken al realiteit worden.
Nu is het meestal niet zo aardig om: “ga boeven vangen!” tegen een agent te zeggen maar de situatie is nu eenmaal niet anders. De Edese politie moet er voor zorgen dat de cellen vol zitten. Nu hebben we helaas genoeg tuig in Ede dus kunnen we best wat bijdragen aan de invulling van de cellencomplexen. U herinnert zich vast nog wel dat afgelopen oudjaarsnacht ongeveer 80 tot 100 jongeren er voor zorgden dat agenten, brandweerlieden en jongerencoaches een angstige nacht meemaakten. Deze jongeren hadden mooi kunnen meehelpen de cellen gevuld te houden. Nu zijn ze helaas allemaal vrijuit gegaan omdat er achteraf niets te bewijzen viel dus dit vraagt toch echt om meer ‘heterdaad’ werk, boeven vangen dus. Stel je voor als zoiets nog een keer gebeurt en de politie gaat ze voor de grap deze keer wel oppakken. Hoe vaak moeten ze dan heen en weer rijden?
We hoeven ons trouwens niet blind te staren op deze groep want vorig jaar was er in Ede sprake van een flinke stijging van zowel wapen- als drugshandel. Ook het inbraakrisico ligt in Ede hoger dan het landelijk gemiddelde. Redenen genoeg dus om meer boeven te gaan vangen. Iedereen blij: veiliger op straat, cellen vaker gevuld dus hoeven ze niet opgeheven te worden waardoor die onwenselijk grote afstanden ook niet ontstaan. Hoera!
Maar goed, dit is dagdromen, het besluit is al genomen. De burgermeester van Nijmegen zegt zelfs dat het pakket maatregelen dat er nu ligt voor iedereen acceptabel is. Dit laatste vraag ik me dus af. Is de Edese politiek ook helemaal tevreden? Zijn de zorgen oprecht weggenomen? Of niet maar kunnen ze er toch niets meer aan doen? Accepteren en doorgaan? Of moeten onze plaatselijke politici de barricaden op? En zo ja, gaan ze dit ook doen? Zo veel vragen! Ben benieuwd of er ook antwoorden komen van onze plaatselijke politici.