“Hebben lokale partijen toegevoegde waarde voor de lokale politiek? Hebben lokale partijen meer binding met de bevolking als de traditionele partijen?” Deze twee vragen slingerde hoofdredacteur Martin Both van omroep Ede onlangs twitter op. Als eenvoudige Edese burger, met een bovengemiddelde interesse in de gemeentelijke politiek van de laatste 10 jaar, ben ik daar toch maar eens over na gaan denken. En dat allemaal ook nog naast de hectiek rond het verhuizen naar een andere wijk in Ede.
Hoe is namelijk de huidige situatie in de Edese gemeenteraad? Van de traditionele politieke partijen die landelijke opereren zitten er 29 personen in de raad. Dat zijn in alfabetische volgorde: CDA (6), CU (6), D66 (1), GL (4), PvdA (1), SGP (7) en de VVD (4). Dan worden er 10 zetels ingenomen door lokale partijen zonder binding met een nationaal orgaan te weten: Burgerbelangen (2), Democratische Kiezers Ede (1), Ede Nu (2), Fractie Wijnsouw (1) en Gemeentebelangen (4).
Wanneer heb je nu binding met burgers? Dat is wanneer je regelmatig de inwoners van onze gemeente opzoekt en consulteert. Dat is was anders dan slechts in je naaste omgeving informeren wat er leeft bij familie, buren en kennissen. Verder moet je gemakkelijk benaderbaar zijn als politicus en ook bereid zijn tot interactie! Nu is in mijn ervaring twitter daar dan ook een uitstekend medium voor. Een aantal van de Edese politici maken daar dan ook regelmatig (en sommige zeer gretig) gebruik van.
Nu zal het u niet verbazen dat deze laatste categorie mijn sympathie heeft. Wellicht zijn ze er ook die achter de schermen actief zijn maar voor mij als burger moelijker te beoordelen. De binding die Edese politici hebben zit dan ook niet zozeer in het feit of ze horen bij een lokale partij of eentje van landelijke snit. Het zit veel meer in hoe zij zich profileren in de (sociale) media, zich laten zien bij allerlei relevante zaken en op eigen initiatief afstappen op (bezorgde) burgers als er iets speelt. Pure zichtbaarheid dus.
Nu durf ik wel gerust te stellen dat dit allemaal gemiddeld meer van toepassing is op raadsleden en fractievolgers van de ‘landelijke partijen’ dan bij die slechts lokaal functioneren. Verder zie je in bijvoorbeeld de discussie over de zogenaamde laagvliegroutes boven de Veluwe, dat de partijen met landelijke binding zich in den Haag gingen roeren. Bij de vertegenwoordigers van een puur lokale partij houdt nu eenmaal de uitoefening van invloed op bij de gemeentegrens.
Nu blijkt dat één van die 39 raadsleden op een steenworp afstand van ons nieuwe stekje woont. Dichterbij mij als (kritische) burger kan het dan ook eigenlijk niet meer komen. U wilt wellicht weten wie dit is? Hou dan de komende tijd maar eens goed in de gaten wie de koploper gaat worden in het stellen van raadsvragen en het indienen van moties en amendementen. De ultieme lokale binding lijkt mij dit! Nu nog maar eens kijken of dit raadslid zich wil lenen om als ‘loopjongen’ van een Edese columnist te fungeren…