Nee, Ede gaat nergens heen. We verlaten Europa, Nederland en ook de provincie niet. Op bestuurlijk vlak verwacht ik geen veranderingen. Een Brexit-achtig iets verwacht ik niet voor Ede. Maar toen ik het artikel ‘Gelderland in trek bij randstedeling’ zag langskomen dacht ik wel dat we hier in Ede veel van gaan merken. Ik schrok natuurlijk toen ik vlak daarna de kop: ‘Plannen uitbreiding stadsvarkens’ las. Is dit hoe we met elkaar omgaan in Nederland? Moeten we randstedelingen ‘stadsvarken’ noemen alleen omdat ze uit de (rand)stad komen? Maar nee – deze plannen bleken niet te gaan over de volksverhuizing van randstedelingen – en ‘varken’ was geen scheldwoord, het ging gewoon over onze letterlijke stadsvarkens die misschien wel meer ruimte krijgen.
Ondertussen hebben we dus een migratiestroom vanuit de Randstad naar Ede. Zijn deze ‘gelukszoekers’ een probleem? Dat is natuurlijk maar aan wie je het vraagt. Onze Gemeente tuigt een ‘zelfstandige citymarketingorganisatie’ stichting op dus die zullen er wel blij mee zijn. Op Twitter her en der een klacht, maar verder maakt het weinig indruk. Je kunt het de randstedeling natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze de drukke stad uit willen, dat ze een goedkoper huis willen, dat ze natuur willen dat ze… vul het maar aan met al die mooie voordelen van Ede, of de nadelen van de Randstad.
Aan de andere kant is het natuurlijk best een spannende ontwikkeling. Denk een beetje aan de Verenigde Staten waar ‘liberals’ door wetgeving zorgen voor krimpende werkgelegenheid en stijgende belastingen en inwoners verhuizen naar meer conservatieve staten. In die staten schreeuwen ze moord en brand, want elke verkiezing worden de marges kleiner. Ze zijn doodsbang dat hun staten straks geregeerd gaan worden door mensen die hetzelfde beleid gaan voeren wat de nieuwe mensen er naar toe jaagde.
Moeten we in Ede voor zoiets bang zijn? Verhuizen de problemen en nadelen met de randstedelingen mee? Worden we langzaam maar zeker deel van de Randstad. Is het dan tijd om vast afscheid te gaan menen van Ede? Of blijft Ede gewoon de plaats die dorp nog stad is met al haar eigen voor- en nadelen?
Dat laatste lijkt me vooralsnog het geval. De woningvoorraad is klein en er wordt niet heel veel gebouwd. Hoewel, dit zorgt natuurlijk wel voor een enorme prijsstijging als mensen uit de Randstad die hogere prijzen gewend zijn vrolijk meebieden. Dat vindt iedereen onwenselijk dus gaat er misschien toch weer (veel) meer gebouwd worden. Dus toch een (grote) verandering op lange termijn?
Ondertussen doet de provincie haar best alles in kaart te brengen. Hier kun je heel veel informatie vinden. Het onderzoek van de provincie gaat door. En als je er wat van vindt mag je zelfs meepraten. Ook handig, de provinciale staten verkiezingen komen er aan. Goed om de komende twee maanden als Edenaar eens te kijken hoe de verschillende partijen er in staan. Stemmen we 20 maart stiekem ook een beetje voor of tegen de Edexit.