Half Ede viert haar intolerantie bot op de SGP omdat ze een ander standpunt hebben over de overheid die een vlag uithangt voor de LHBTI-community, onze burgermeester gaat undercover, de Edese politie zocht mensen die hen willen uitschelden, spoorwegovergangen gaan dicht, zorgen over Edese Jihadisten, dit was een lokaalnieuwsweekje waar de vonken van af spatten. Toch moet mijn column van deze week toch weer eens gaan over het klimaat.
De rechter heeft besloten dat onze democratisch gekozen regering niet meer mag beslissen wat we doen met ons belastinggeld. Dat is leuk in een rechtstaat of een vrij land waar je scheiding der machten hebt. In Nederland geloven we dat de mens invloed heeft op de opwarming van de aarde en zoiets ouderwets als een representatieve democratie hoeft daar dan even niets van te vinden. Hoewel, misschien gaat de staat nog in cassatie om onze democratie te redden.
In Ede is het allemaal een stuk kleiner maar toch een leuk klimaatnieuwsje. Hoewel, leuk – omdat zonnepanelen ons klimaat moeten redden gaan we hier landbouwgrond en natuur opofferen voor een industriële zonneweide. Het CDA roept al jaren, zonnepanelen bouw je op daken, geen natuur opofferen. Dus in Ede bouwen we een stuk natuur en landbouwgrond vol. Dat noemen we dan een pilot. Een tijdje terug vroeg het CDA nog: “In hoeverre is draagvlak onder de omwonenden een factor van belang in het realiseren van dit plan?”
Een wijze vraag. Ede is altijd flink benieuwd wat de burgers allemaal vinden en willen. Op zoek naar ideeën en draagvlak. Overal enquêtes, vragen, steekproeven en leuke meepraatavonden. Nou hier dus een leuk voorbeeld. De bewoners willen natuur behouden. Heb je zin om je te verdiepen in waarom deze burgers het niets vinden, lees hun discussie-nota eens door. Helder verhaal. Maar zal het helpen? Je zou denken dat nu GroenLinks voor het eerst in Ede meebestuurt weidevogels opgelucht adem halen. En met al dat geluister naar de burger zou het vrij snel helder moeten zijn. De meeste burgers zijn helemaal niet tegen die zonnepanelen maar willen ze op daken. Het bestuursakkoord wil iets anders.
Drie keer raden wat de gemeente gaat doen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd. Meer dan vijfhonderd handtekeningen op het moment dat ik deze column schrijf. Een mooie test of de gemeente echt luistert naar burgers, hun ideeën interessant vindt, of toch liever naar het ingenieursbureau en de Britse investeringsmaatschappij luistert. Een zonneweide levert vast meer op dan een stilte gebied waar je kunt hardlopen en af en toe ree, haas of fazant tegenkomt.