DE GEMEENTERAAD NEEMT ALTIJD OVERAL KENNIS VAN

De gemeenteraad van Ede kan dat nogal goed: bekend zijn met iets. Die raad neemt bijvoorbeeld vooral kennis van de Lange Termijn Planning van diezelfde raad. In zo’n planning kun je zien wat er aan de orde komt in 2024. 1 Keer per 6 weken vergadert het presidium van de raad over de planning. Het presidium is een clubje van fractievoorzitters met de burgemeester. Na ongeveer 2 à 3 maanden komt er van zo’n vergadering een openbaar verslag. Da’s lekker op tijd, ja toch!! Maar daar gaat het niet om. Dus terug naar het kennis nemen van de Lange Termijn Planning. Zouden die raadsleden wel eens kijken in zo’n planning? Weten die mensen überhaupt wat de Lange Termijn Planning voorstelt? “Niets” zou wijlen Godfried Bomans gezegd kunnen hebben. Maar dit laatste uiteraard terzijde.

Staan er nog interessante onderwerpen op die Lange Termijn Planning? Nou, eigenlijk ontbreken er een paar onderwerpen. Maar ja, die raadsleden nemen louter kennis van de planning. Dat is toch voldoende? Dan weet je toch niet wat er ontbreekt?

De onderwerpen die ontbreken: een nieuwe kunst- en cultuurnota en een plan voor het vierjarig gemeentelijk gezondheidsbeleid.

De vorige beleidsnota kunst- en cultuur is in 2016 vervaardigd. Tot op heden weet waarschijnlijk geen enkel gemeenteraadslid dat er zoiets is, ook gezien het jaartal 2016. Trouwens, zouden er gemeenteraadsleden zijn die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur? Jaren geleden is de plaatselijke (gemeentelijke!) muziekschool wegbezuinigd en ook een volwaardig creatief centrum werd sterk ingekrompen.

Ach, daar hebben de raadsleden blijkbaar destijds slechts kennis van genomen. Toch een klein lichtpuntje! Een paar weken geleden was er een vacature waarin de gemeente Ede een nieuwe medewerker probeerde te werven voor het vervaardigen van nieuw beleid op het gebied van kunst en cultuur. Dus, kom op gemeente Ede, zet de nieuwe beleidsnota kunst en cultuur op de planning in 2024!! Hou informatie-bijeenkomsten in geheel Ede en vraag ter plekke aan inwoners wat hun wensen zijn! Dat is pas participatie!

Dan het vierjarig gemeentelijk gezondheidsbeleid. Wettelijk gezien is zoiets verplicht. In 2016 heeft de gemeente Ede dat vergeten te doen. Dus is vervolgens diezelfde gemeente Ede gaan goochelen met jaartallen. In november 2020 is de verplichte vierjarige beleidsnota vastgesteld voor de jaren 2020 – 2024. Dat was toch wel een beetje onbenullig. Dat was geen 4 jaar maar 5 jaar (2020, 2021, 2022, 2023 en 2024). Ach, de raad heeft er kennis van genomen. Dus, om het goochelen te vervolmaken werd in 2021 (!) het uitvoeringsplan vastgesteld. Gewoon een jaar te laat. Het zou gewoon verstandig zijn om in 2024 de nieuwe beleidsnota vast te stellen voor de periode 2025- 2028 (4 jaar!!!). Dus, kom op gemeente Ede, zet de nieuwe beleidsnota over gezondheid op de Lange Termijn Planning en bij dat plan hoort wettelijk gezien een advies van de GGD. Dat advies ontbrak namelijk in de vorige beleidsnota.

Dus het kan nog allemaal goedkomen met de planning voor dit jaar. Met alle vertrouwen zie ik de nieuwe Lange Termijn Planning tegemoet. Dat duurt nog wel even een paar maanden, maar dan heb je wel wat! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *