Het is een jaar of tien geleden. Iedere nacht begon het huis te beven, ramen trilden in hun sponningen, huilende kinderen en een blaffende hond: de gasketel sloeg aan. Tijd voor vervanging dus en nadat het vakantiegeld binnen was heb ik een nieuwe HR++++ ketel gekocht. Om herhaling van die horrornachten te voorkomen had ik een briljante list verzonnen. De nieuwe ketel zou in plaats van op zolder beter in de schuur geplaatst kunnen worden. Die ligt een meter of 15 van het huis dus daar zouden wij, explosies daargelaten, niet meer wakker van worden.
De installateur, bij wie ik het ding kocht, moest een beetje lachen om mijn plan. Of ik wel eens van leidingverlies had gehoord? Nee? Het water wat in de schuur wordt verwarmd moet dan eerst 15 meter door een leiding in de koude grond naar mijn radiatoren worden gepompt waardoor de temperatuur van dat water daalt. Extra gas stoken dus om dat verlies op te vangen.
Dat dus, leidingverlies. Niet zo’n handig idee blijkbaar.
Maar ook, een jaar of tien geleden bouwde Warmtebedrijf een enorme open haard. Door veel hout te stoken wordt er water verwarmd dat vervolgens wordt gepompt (dat gaat niet met de hand denk ik) naar huizen die soms meer dan een kilometer verderop liggen. Leidingen diep in de grond, waar het in de winter, juist als de warmtebehoefte het grootst is, soms onder de nul graden is. Dat is nog eens leidingverlies!
Er zijn ingewikkelde methoden om het leidingverlies te berekenen. Gelukkig waren er een paar studenten van de Saxion Hogeschool die er veel verstand van hebben en die kwamen voor Ede uit op 20%.
Er moet dus 20% extra hout worden gestookt omdat ‘we’ een soort van open haard op afstand willen.
Hoeveel hout is dat eigenlijk? In 2021 stookte het Warmtebedrijf 50 miljoen kilo hout en had 21.000 ‘woonhuisequivalenten’, ofwel aangesloten huishoudens waarbij een grote organisatie als de gemeente Ede met maar één aansluiting waarschijnlijk telt als een paar honderd woonhuisequivalenten. Per woonhuisequivalent wordt er dus zo’n 2.400 kilo hout gestookt. Stel je dat eens voor, een berg hout per huis van 2.400 kilo.
De gemeente Ede vindt dat er dit jaar in totaal 30.000 woonhuisequivalenten moeten zijn aangesloten op Warmtebedrijf. Dat wordt dus 71,5 miljoen kilo hout dat dit jaar in de ovens gaat. Stel jezelf eens voor hoeveel bomen dat zijn….
En dan het ergste: 20% daarvan is verspild. 12 Miljoen kilo aan bomen wordt verspild, omdat de leidingen zo lang zijn dat het water afkoelt en er dus meer gestookt moeten worden. Ziekenhuis Gelderse Vallei bijvoorbeeld ligt ongeveer twee kilometer van de dichtstbijzijnde biomassacentrale af. Veronderstel dat ZGV telt als duizend woonhuisequivalenten dan moet er dus voor het ziekenhuis alleen al 2,4 miljoen kilo bomen worden opgestookt waarvan een half miljoen kilo verspild is.
Aan de andere kant: 2,4 miljoen kilo hout verbranden levert weer zoveel uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen op dat Gelderse Vallei op die manier de aanvoer van nieuwe patiënten zelf in de hand heeft! Warmtebedrijf krijgt subsidie voor iedere kilo hout die ze verbranden dus die maakt het verder niet zoveel uit hoeveel hout er doorheen gaat.
Alleen maar winnaars dus. Nou ja, behalve de Edenaren die verplicht zijn aangesloten op het Warmenet en die per jaar 500 euro meer betalen voor hun warmte dan Edenaren die nog een ‘ouderwetse’ cv-ketel hebben, en dus veel minder CO2 uitstoten dan zo’n boscrematorium.
Lekker duurzaam bezig dus!
Foto: Cameron Strandberg. Vindplaats en licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fire-Forest.jpg