Allereerst de actualisatie van de kosten die gewoon worden doorbetaald om de
Stichting World Food Center Experience nog even te laten functioneren: kosten (te betalen met gemeenschapsgeld) Stichting World Food Center Experience (voedselpretpark te Ede, genaamd De Experience) voor het laten voortbestaan van die stichting: 1 januari 2023 tot en met 12 april 2023: € 204.000,–. Dit geldbedrag is gebaseerd op cijfers die het college van burgemeester en wethouders van Ede in een memo heeft genoemd. Dus is dit volstrekt geen “nepnieuws”, maar louter de bizarre werkelijkheid.
De partij GemeenteBelangen heeft bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede schriftelijke raadsvragen ingediend.
Over gastouderbureaus, over het starten van zo’n bureau, over het verhuizen van een gastouderbureau. Kortom, gezellige vragen en heel schattig om te lezen.
Een citaat uit de raadsvragen: “Met name het verlies van gastouders terwijl er wachttijden zijn, is een probleem”. Tja, zo’n verlies van ouders kan best ingrijpend zijn. Daar moet je niet te licht over denken!
Dan heeft de partij GemeenteBelangen het over wachttijden bij een verhuizing van een gastouderbureau. Nou, een gastouderbureau hoeft geen nieuwe aanvraag te doen bij een verhuizing. Slechts een wijzigingsverzoek is voldoende. De gemeente Ede dient altijd binnen 10 weken na het indienen van een verzoek een beslissing te nemen. Dus wanneer weet een gastouderbureau iets over de eigen verhuizing? Minder dan 10 weken? Gewoon een wijzigingsverzoek ruim voor de verhuizing aanvragen. Simpel toch? Er zijn tenslotte gemeentelijke Edese beleidsregels over kinderopvang! Op 6 oktober 2020 heeft de gemeente Ede die regels vastgesteld. Dat weet de partij GemeenteBelangen toch wel?
Kent die partij eigenlijk wel de Wet Kinderopvang?
Kent GemeenteBelangen de rol van de GGD in dit kader? Weet die partij dat de GGD en dus ook de gemeente Ede gezamenlijk een gezonde omgevings- en luchtklimaat van groot belang vinden? Of vindt GemeenteBelangen zoiets totaal onbelangrijk? GemeenteBelangen zou juist een beetje blij mogen zijn met zo’n gemeente, die garandeert dat de luchtkwaliteit in een gastouderbureau van goede kwaliteit is.
Formele kinderopvang wordt gesubsidieerd door de overheid. Dus dan is het een goede zaak dat kinderopvanglokaties gevestigd worden in een gebied waar sprake is van zoveel mogelijk gezonde lucht.
Dan geeft GemeenteBelangen ook nog aan dat een gastouderbureau wegens een verhuizing soms langere tijd geen inkomsten heeft. Waar hebben we het eigenlijk over? Dikwijls over commerciële bureaus! In dat opzicht is de gemeente Ede niet verantwoordelijk voor de inkomsten van houders van kinderdagverblijven, centra voor buitenschoolse opvang/gastouderopvang, gastouderbureaus, etc.
Eigenlijk zijn deze raadsvragen een demonstratie van onwetendheid! De gemeente Ede zou, wat mij betreft, kunnen antwoorden dat nadere bestudering van de Wet Kinderopvang en de gemeentelijke Edese beleidsregels voor en door GemeenteBelangen hele hoge prioriteit zou moeten hebben! Of zou de gemeente Ede, wellicht, via de GGD, een workshop kunnen aanbieden over kinderopvang aan de gehele gemeenteraad? Waarschijnlijk worden gewoon binnen 30 dagen de vragen (naar de o zo bekende weg) netjes door de gemeente Ede beantwoord en daar blijft het bij!
Foto: ArjanH https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Samen_-_Joop_Haffmans.jpg
Eigenlijk zou er een quotum aan raadsvragen per raadslid moeten zijn. Dat vermindert cliëntelisme en hobbyisme en zorgt ervoor dat iedereen zich kan richten op echt belangrijke dingen.
Bijvoorbeeld D66 stelde laatst raadsvragen over een verdwenen vlaggetje.