Den Vrije Plakplaatsch!

Nee, ik sta niet bekend om mijn progressiviteit als het gaat om de inrichting van Ede. Je kunt mij wat dat betreft conservatief noemen. Oerconservatief. De veranderingen aan Ede leiden bijna nooit tot verbeteringen. Dat is al een jaar of 50 aan de gang. Ede wordt er niet mooier op met al die nieuwe vinexwijken, appartementencomplexen en wegen die daarbij horen.

Back to the 50’s wat mij betreft en vanaf dat punt al ons culturele erfgoed bewaren. Inderdaad, best een beetje sneu als je zo in het Edese leven staat want het tegenovergestelde gebeurt: bossen, platteland en mooie architectuur worden vervangen door beton, beton en beton.

Was vroeger dan alles beter? Echt niet! Want extra sneu voor mij is de rentree van de vrije plakplaats. Die waren er ineens zomaar weer. Ik ben niemand tegengekomen die tegen mij zie: ‘goh, wat ze in Ede echt moeten doen is de plakplaats weer herintroduceren’. Ik kan mij niet voorstellen dat er één Edenaar is die zegt dat het goed is dat belastinggeld wordt besteed aan de aankoop en het onderhoud van vrije plakplaatsen. Geen van mijn 13 kinderen heeft ooit tegen mij gezegd dat ze eens lekker wat posters ging plakken op een vrije plakplaats.

Waarom zouden ze ook? Als ze wat te zeggen hebben zetten ze dat op Facebook, Insta, Twitter en weet ik veel wat.

Ik kom er regelmatig ééntje tegen, zo’n plakplek. Die op de Zandlaan bijvoorbeeld. Die staat vlak voor een oversteek van voetgangers en fietsers geplaatst en dat maakt het extra spannend. Voor die voetgangers en fietsers dan, want automobilisten gaan toch even zitten gluren naar zo’n plakplaats en vergeten dan te kijken naar de andere weggebruikers.

Wat staat er nou op zo’n plakplaats? Op die plakplaats op de Zandlaan een uitnodiging om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek van de Landbouwhogeschool naar de effecten van gedroogde voeding bij een moeizame stoelgang. Lekker dan. Ze zoeken proefkonijnen en die zoeken ze niet in Wageningen zelf maar die worden geworven in Ede. Mijn gedachten gaan uit naar de Edese deelnemers die urenlang op het toilet zitten en tegelijkertijd gedroogde witlof en spruiten proberen weg te knagen. En dat beeld krijg ik, zolang die poster daar hangt, niet meer uit m’n kop.

Daarnaast staat een uitnodiging voor de Zomerfair in Renkum op 14 juli. Dat was dus vorige week.

Eens per kwartaal worden de posters door de gemeente Ede verwijderd wat dus betekent dat we nog 2½ maand tegen een poster aan moeten kijken van een Zomerfair in Renkum die al geweest is. Als de eerste herfststormen Ede passeren staat nog steeds die zomerfair van 14 juli op dat bord. Dat is stom! Nog 2½ maand moet ik denken aan iemand die niet kan poepen en daarom gedroogde broccoli moet knauwen. Ook stom!

Dat hele bord is stom! Er zit helemaal niemand te wachten op die ouderwetse borden die de openbare ruimte vervuilen. Als je zo nodig reclame wilt maken voor die zomerfair dan huur je maar ruimte voor je poster in het bushokje, 20 meter verderop. Die plakplaatsen zijn gewoon lelijk.

Wat is dat voor prehistorisch gedoe met die posterplaatsen? Als je iets te zeggen hebt dan pak toch gewoon je social media? Of je hangt maar zo’n bord om een lantaarnpaal. Van alles waar Ede z’n geld aan kan besteden is de vrije plakplek wel het laatste. Nou ja, het een-na-laatste, maar de dorpsomroeper, die op de laatste plek staat, zal binnenkort ook wel weer z’n rentree maken.

Naar de Zomerfair in Renkum ben ik trouwens niet geweest: ik las het te laat.

3 thoughts on “Den Vrije Plakplaatsch!

  1. Een viertal weken voor de vorige verkiezingen dachten de vrijwilligers van GroenLinks en de PvdA campagneposters te gaan plakken op de 15 plakplaatsen die de gemeente Ede rijk is. Helaas alle borden zaten vol met commerciële uitingen wat uitdrukkelijk verboden is. Na onze klaagzang bij de gemeente zijn de borden schoon gemaakt en konden de politieke partijen aan de slag. Direct na de verkiezingen gingen de commerciële plakkers uiteraard weer aan de slag want handhaven en sanctioneren, daar doet de gemeente niet aan.

  2. Ach ja, die goede oude tijd Toen kon je nog een bekeuring ktijgen als je (op heterdaad) betrapt werd op “plakken”. Want “plakken” was een overtreding. “Plakken” was ook een manier om een mening te uiten waarvoor elders geen ruimte was. Op een gegeven moment werd die ruimte geboden door het instellen van “vrije plakplaatsen”. Daar kon geplakt worden, binnen de regels, zonder strafbaar te zijn. Door de komst van het internet zijn die vrije plakplaatsen inderdaad een overbodige en volstrekt achterhaalde zaak. Waar inderdaad geen gemeenschapsgeld meer aan besteed hoeft te worden. Opdoeken dus.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *