Zomaar een briefje, naast een stapel afval in de gang van een flat in Ede: “DE FLAT IS GEEN VUILSTORTPLAATS”.
Helaas klopt de zin niet. Niet meer in ieder geval. Het VVE-bestuur heeft gelijk – goed dat ze het briefje ophangen, maar helaas is de flat toch echt wel een beetje een vuilstortplaats geworden.
Vroeger was alles beter. Als ik terugdenk moet ik wel toegeven: ook toen waren er asocialen die te lui waren hun eigen grof vuil weg te brengen en dat in een centrale ruimte dumpten. Maar tegenwoordig slaat het echt nergens meer op.
Sinds de Gemeente Ede heeft bedacht dat het een goed idee was om een ondergrondse container voor de flat te bouwen waar bewoners hun afval in kunnen proppen als ze een pasje bij zich hebben en daar per keer voor willen betalen gaat het allemaal niet zo soepel meer.
Op de foto het resultaat van iemand die waarschijnlijk geen zin had om 12 stukken piepschuim apart in te checken. Klein voorbeeldje van gedrag wat heel vaak voorkomt. Natuurlijk is dit gedrag de schuld van de asociale medebewoner(s) zelf en niet van de Gemeente Ede. Toch neem ik het de gemeente zeer kwalijk.
We hadden namelijk een prima afvalinzameling. Twee grote containers die wekelijks keurig aan de weg gezet werden. Op elke verdieping zelfs prachtige ingangen van stortkokers zodat je je afval makkelijk kwijt kon. Deze mooie voorziening is nu dichtgeschroefd.
De idee van de gemeente is dat als inwoners per keer betalen mensen hun afval beter gaan scheiden en het milieu wint. Die milieuwinst is natuurlijk prachtig. Dat deze oplossing zorgt voor meer zwerfvuil omdat mensen nu soms in plaats van per afvalzakje te betalen het afval maar buiten zetten vergeten we snel. Als het werkt: helemaal mooi, leve de natuur! Een ongebruiksvriendelijk en onhandig beleid is nog wel op de koop toe te nemen als het echt wat oplevert.
Dat laatste is natuurlijk waar het wringt. Want het extra scheiden wat sinds de invoering van betalen met een pasje plaatsvindt in de hoogbouw van Ede is flauwekul. GFT-afval mag niet gescheiden worden. De flats krijgen korting* omdat ze dit niet kunnen/ mogen/ hoeven scheiden. Eigenlijk is alleen PMD nieuw. En dat heeft nu net geen zin. Vooraf scheiden van PMD is duurder en minder efficiënt, (lees: minder goed voor het milieu) achteraf scheiden werkt beter.
Dus zoals met zoveel beleid van tegenwoordig is het iets wat veel geld kost, niets doet voor het milieu en zorgt voor gedoe en ongemak – maar heerlijk duurzaam overkomt. Het zou mooi zijn als de nieuwe coalitie oud beleid durft te evalueren en aan te passen. Ook mooi als ze bij nieuw beleid minder letten op hoe duurzaam het overkomt maar vooral of het werkt. Persoonlijk verwacht ik hier niets van, met grotendeels hetzelfde college verwacht ik veel meer van hetzelfde. Ik hoop van harte dat ik er naast zit.