Bij de komende gemeenteraadverkiezing is gemeente Ede in ieder geval een nieuwe politieke partij rijker en daarbij tevens drie armer. De Democratische Kiezers Ede, EdeNu en fractie Wijnsouw, nu goed voor vier zetels in de raad, gaan namelijk fuseren tot de Democratische Partij Ede. De vraag is of de gemiddelde kiezer daar op zit te wachten? Zou deze fusiepartij uit kunnen groeien tot eentje die er toe doet?
Het moet worden gezegd… in de raadsperiode die nu afloopt, hebben de drie genoemde fusiepartijen goed oppositie gevoerd. Veel beter dan de SGP die met haar zeven zetels veel meer bezig was met voorsorteren tot deelname in het volgende college dan uitermate kritisch te zijn richting het huidige. Opvallend waren vaak de goede bijdrages van Raşit Görgülü (DKE) en Ellen Wijnsouw (gelijknamige fractie).
In de EdeStad was al een beknopte doelstelling van het nieuwe DPE te lezen: “We leggen het accent op meer diversiteit en gelijke kansen voor iedereen. De politieke ambities gaan uit naar voldoende werkgelegenheid, passende zorg en ondersteuning dichtbij, leefbaarheid en een groener milieu, goede infrastructuur en aandacht voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken, zoals onderwijs jeugdhulp en zorg.”
Goedemorgen… maar dat is toch het opentrappen van een wel zeer grote deur! Deze kretologie hanteren ze zo’n beetje allemaal wel. Dat soort zaken zal je in bijna alle verkiezingsprogramma’s wel terug vinden. Wie wil dit soort dingen dan niet? Alleen belastingverlaging ontbreekt er nog maar aan. Wat zo’n nieuwe partij nodig heeft zijn juist speerpunten waarin ze zich onderscheidt van de rest van de politieke kudde.
Of de optelsom van de delers straks in de buurt komt van de verkiezingsuitslag waag ik sterk te betwijfelen. Raşit Görgülü zal ongetwijfeld wel weer veel (voorkeur) stemmen halen. Dit omdat een grote groep kiezers in Ede meer gevoelig is voor iemand van een bepaalde etnische afkomst in de raad dan op basis van wat er in het verkiezingsprogramma staat. Toch vermoed ik geen hoge score voor de DPE.
Voordeel aan zo’n fusie is wel de afname van het aantal partijen in de raad. Voor de fervente volgers van raadsvergaderingen onder ons is het vaak wel afzien als elke fractie telkens aan het woord komt. Op basis van wat de drie fusiepartijen hebben laten horen in de afgelopen raadsperiode gun ik ze electoraal succes. Op basis van wat ze beogen valt er weinig te vangen in de Edese politieke visvijver lijkt mij.