Het Edese college wil zich gaan bemoeien met wat Edenaren gaan eten. Dat grijpt diep in op de persoonlijke vrijheid denk je dan en dat doet het ook. Maar de overheid grijpt op andere gebieden al veel dieper in. Ga je een huis bouwen dan schrijft de overheid voor hoeveel raam er minimaal in een ruimte moet zitten. Zelfs de hoogte van een deur is vastgelegd, minimaal 2,30 meter maar ik ken niemand die zo groot is.
Binnenkort gaat de overheid het gebruik van aardgas verbieden en het stoken van open haarden zal ook niet lang meer mogen. Allemaal voor het goede doel zullen we maar zeggen maar wat dan wel raar is dat de overheid wel ingrijpt op alles onder het dak maar niet op het dak zelf.
De huizen die nu gebouwd worden op Enka maken allemaal nog gebruik van een uitvinding van de oude Grieken: de dakpan. Een uitvinding van bijna 3.000 jaar geleden. Nou zeg ik niet dat alle uitvindingen die zo oud zijn direct overboord moeten zetten maar je zou toch verwachten dat er inmiddels wat beters is.
En dat is er. Het zonnepaneel.
Ik vind het onbegrijpelijk dat de overheid wel bepaalt dat ik een deur in mijn huis moet plaatsen die minimaal 2.30 meter hoog is en tegelijkertijd zegt dat ik zelf maar moet zien hoe ik mijn dak bedek. Diezelfde overheid subsidieert vervolgens kolencentrales, megawindmolens en biomassacentrales en dat betalen ze weer van de energiebelasting die ik betaal.
Daar zit dus wat ze tegenwoordig een ‘win/win’ situatie noemen. Dat vraagt om het verplichten van iets, waar ik normaal gesproken geen voorstander van ben, maar deze motie moet binnenkort in de raad worden besproken: “Op de nieuw te bouwen huizen in de gemeente Ede moet vanaf nu het dak volledig bestaan uit zonnepanelen”.
Zet dat een beetje zoden aan de dijk? En komen 40.000 woningen bij in de VoedselVallei. Gemiddeld zo’n 25 m2 dak per huis dus dat wordt dan 1 miljoen vierkante meter zonnepaneel. Niks geen landbouwgrond meer nodig voor zonnevelden.
Maar dan de hamvraag: wie gaat dat betalen? Ik heb het antwoord: de overheid. De biomassacentrales in Ede, die zeggen 20.000 woningen te verwarmen, krijgen meer dan 100 miljoen subsidie. Dat is zo’n € 5.000 per woning. Dat verdwijnt natuurlijk voor een groot deel in de diepe zakken van het Warmtebedrijf.
Waarom geven we dat geld niet rechtstreeks aan burgers, als compensatie voor de verplichting dat ze verplicht zijn zonnepanelen als dak te gebruiken. Ik geef het toe, het is even nieuw. Geld geven aan burgers van Ede in plaats van aan bedrijven met buitenlandse aandeelhouders die de subsidiewinst wegsluizen naar belastingparadijzen hier ver vandaan. Dat is even wennen.
Maar we kunnen natuurlijk ook doorgaan met het bouwen van daken met dakpannen om die over een paar jaar voor de helft te vervangen met zonnepanelen waarbij de buurman natuurlijk weer net andere panelen heeft en zo’n huizenrij en uit begint te zien als een chaos van zonnepanelen die er allemaal anders uitzien en een andere kleur hebben.
Burgers die gratis stroom krijgen van hun eigen zonnedak, de gemeente Ede die met twee vingers in de neus de klimaatdoeleinden haalt? Kom maar door met die motie!