Boeren willen arbeidsmigranten van buiten de EU om tekort aan hulp tijdens het oogstseizoen op te vangen. Zo meld RTLnieuws ons vandaag.
Ik moest even met de ogen knipperen. Dacht meteen aan het feit dat we straks nog steeds niet buiten de EU op vakantie mogen (ikzelf al helemaal niet). En we net volop in de ellende zitten met arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de slachterijen.
Dat bracht mij tot de volgende overwegingen. Die overigens niet door wetenschappelijke rapporten of officiële cijfers worden gesteund, maar gewoon mijn gedachten zijn. Waarom grijpen we de kans , nu uit nood geboren door Corona en droogte/klimaatverandering, niet met beide handen aan om onze land- en tuinbouw en veeteelt aan te passen?
Naar mijn stellige overtuiging produceren we veel te veel onder slechte omstandigheden. Vaak ook tegen te lage prijzen, zwaar gesubsidieerd en voor het doordraaien. Zie ook de ellende van de overvolle schuren van aardappelboeren die ten einde raad tonnen op een werf storten waar we ze dan gratis mogen opscheppen. Zelfs voor veevoer is het teveel.
Wij produceren hier zoveel dat we het met behulp van arbeidsmigranten moeten verwerken. Momenteel hebben we er zo’n 800.000 van in ons land las ik vandaag in de Gelderlander. Velen van hen die voor een naar Nederlandse normen zeer karig loon werk verrichten onder vaak (niet altijd) omstandigheden waar u en ik de neus voor ophalen. Die worden gehuisvest in woningen die niet zijn berekend op de erin gepropte aantallen en waarvoor ze ook vaak te veel moeten betalen. De term ‘moderne slavernij’ valt daarbij regelmatig. En in deze tijden zijn ze door zowel de huisvesting als het vervoer naar en van het werk ook nog eens en bron van Covid19 besmetting.
Als we eens beginnen met het aanpassen van de hoeveelheden die we produceren en de producenten een fatsoenlijke prijs betalen, waardoor ze nu niet door steeds hogere producties tegen (te) lage prijzen het hoofd boven water proberen te houden? En ook het product afstemmen op de echte vraag en het veranderende klimaat. Dan krijgen die producenten een fatsoenlijke prijs waardoor ze hun bedrijf goed kunnen voeren, zonder overproductie, zonder gif, zonder dierenleed.
We zouden vanuit die diepe zakken van minister Hoekstra, die allerlei andere (vervuilende) bedrijven wel in de lucht houdt hier vast wel een goed doortimmerd financieel plan voor kunnen maken. En dat kan natuurlijk niet meteen van vandaag op morgen grootschalig in het hele land worden ingevoerd. Maar we zouden ermee kunnen beginnen in onze eigen achtertuin. Ede Foodvalley zou hierin een voortrekkersrol kunnen spelen. Stel je voor; producten waar we echt gebruik van maken. Bloemrijke weilanden, akkers zonder gif, gezond en voldoende grondwater, diervriendelijke veeteelt. Geen overproductie meer, fatsoenlijke producten tegen een fatsoenlijke prijs.
Kortom een beter (leef)milieu voor u, voor mij, voor alle dieren en bovenal tevreden producenten die (weer) eer van hun werk hebben, daar fatsoenlijk voor betaald worden en niet meer door de markt gedwongen om hun bedrijf te bestieren op een wijze die velen van hen echt zo niet willen. En die arbeidsmigranten? Die gaan gewoon in hun eigen land aan de slag op dezelfde wijze als waarop wij het hier dan doen. Tegen een normale beloning en in een fatsoenlijke (eigen) woning.
Beter voor hen, voor hun land, voor de wereld maar ook en vooral (het hemd is nader dan de rok) voor onze vernieuwende Ede Foodvalley.