Duurzaam op glad ijs

Weet u het nog? 30 augustus 2016 was het eindelijk zo ver. Ede kreeg een heerlijk verwarmd fietspad. Daarmee kunnen scholieren ook in de winter veilig naar school. Geen gladheid meer maar heerlijk doorfietsen. Kijk eens hoe veilig Tom kan fietsen:

Als groen en duurzaam persoon zou je je toen afgevraagd kunnen hebben of dat het aanleggen en in bedrijf houden van dit alles wel duurzaam was. Natuurlijk! Restwarmte van onze biomassacentrale en de mensen die toen al lelijk deden over de extra uitstoot van biomassa noemden we nog gewoon klimaatontkenners en daar hoefden we niet naar te luisteren. Iedereen blij!

Iedereen? Nee, het kan natuurlijk altijd beter. Warmte, zelfs warmte die in de boekhouding duurzaam is, rondpompen kost gewoon energie. Maar vanaf 2017 werd het fietspad dan ook nog eens energieneutraal. Zonnepanelen op het fietspad en iedereen blij!

Iedereen? Helaas, toch nog niet iedereen. Anno 2020 stelt zelfs duurzaam D66 er raadsvragen over. Wat blijkt? Het fietspad is glad! De zonnepanelen worden glad bij nat weer. Om een glad fietspad te voorkomen hebben we dus een heel duurzaam glad fietspad aangelegd, dat dan zo gevaarlijk is dat het deels afgesloten moet worden.

Ondertussen blijkt dat het misschien niet voor niets was dat dit project “uniek in Nederland en misschien wel uniek in Europa” was. Zou het kunnen dat er niet overal verwarmde fietspaden liggen omdat het niet heel praktisch is? Heel nodig is? Heel duurzaam is? D66 is terecht nieuwsgierig wat de gemeente gaat doen en waarom de zonnepanelen precies op het fietspad moesten liggen. Ik verwacht dat de antwoorden voor de hand zullen liggen. Iets met dat de zonnepanelen ook ergens anders kunnen liggen, dat het een proef was en: waar gehakt wordt vallen ook groene spaanders.

Wat ik jammer vindt is dat D66 niet ook even heeft gevraagd wat het in totaal allemaal heeft gekost en hoeveel het heeft opgeleverd. Nog steeds vind ik dat deze laatste twee vragen bij elke duurzaam project verplicht moeten zijn: Wat levert het (echt) op en wat kost het. Super fijn dat mensen goed voor onze leefomgeving willen zorgen, best jammer dat er steeds maar bakken met geld uitgegeven worden aan dingen die leuk klinken, goed voelen maar niet helpen.

Nu er in Europa is afgesproken dat we 100.000.000.000 euro gaan uitgeven voor ‘het klimaat’ lijkt onze Edese begroting een druppeltje op de groene plaat. Toch is elke euro die je inzet voor iets dat wel effectief is toch gewoon mooi meegenomen. Nu eerst snel een paar euro uitgeven om die zonnepanelen te verplaatsen want glijden in Ede kunnen we het beste maar zoveel mogelijk overlaten aan Friends on Ice.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *