Rot-Rot-Onde

Fietsend Ede is gered: er staan tekstkarren bij die vreselijke rotonde van het PicoBellopad! Dat zal ze leren, al die automobilisten. Het college zegt hiermee eigenlijk dat alle vaders en moeders van Ede en omgeving hun kroost rustig over de rotonde kunnen laten fietsen zonder dat ze gevaar lopen aan te worden gereden door automobilisten die rijden op het circuit dat Parklaan heet.

Het PicoBellopad was bedoeld om fietsers zo snel mogelijk af te voeren uit Ede.

De Parklaan was bedoeld om automobilisten zo snel mogelijk af te voeren uit Ede.

En dan kruisen die twee elkaar. Dan hoef je geen waarzegger te zijn om te kunnen voorspellen dat dat ongelukken gaat opleveren. En dat gebeurt dan om de haverklap. Veel leed en pijn en veel zorgen bovendien.

De oplossing is dan om daar een tekstkar te plaatsen en camera’s op te hangen en dat laatste is mij helemaal een raadsel want van een paar camera’s wordt zo’n rotonde echt niet veiliger. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat op die rotonde allemaal heuveltjes zijn aangelegd, die in de buurt de Max Verstappenchicane worden genoemd.  

Heb je als automobilist dan eindelijk de goede uitgang gevonden dan moet je weer kijken naar die tekstkarren, de cryptische omschrijving begrijpen (Fietsers hebben in twee richtingen voorrang!) en op tijd remmen als je daar nog aan denkt.

Sla je niet af naar de Zandlaan dan kom je alsnog een heel peloton fietsers tegen bij het stoplicht bij de Reehorst waar alle fietsers van en naar het station over steken. Een wonder dat het daar nog goed gaat.

Wat had er beter gekund? Er lag een fietspad aan de andere kant van de Edeseweg. Gewoon een mooi en breed fietspad. Dan had je tegenover Hoekelum, waar die nieuwe tunnel al ligt, nog een tunnel kunnen maken. Daar is niet voor gekozen. Er is gekozen voor een rotonde waar fietsers uit twee richtingen komen. Uniek in de omgeving! Modern! Vooruitstrevend! Iedereen kan zo snel mogelijk doorjakkeren.

De vraag is dan of je had kunnen weten dat dit een recept voor ongeluk is. Ik denk het wel, maar goed, laten we er even van uitgaan dat er allemaal ‘deskundigen’ waren die dit ontwerp van de rotonde briljant en vooral veilig vonden.

Maar nu weet je na zeven (maar waarschijnlijk meer) ongelukken dat het helemaal niet veilig is. Wat doe je dan? Ga je die onveilige situatie oplossen? Ga je die rotonde zo verbeteren dat de kans op een ongeluk nihil is? Dat lijkt me wel.

Of ga je er een bord neerzetten? Dat je later altijd nog kunt zeggen dat je maatregelen hebt genomen. Dat je je handen wast in onschuld. Dat lijkt me niet. Want dat is echt niet geloofwaardig.

Je creëert een onveilige situatie en dat los je niet op door er een bord neer te zetten dat het daar gevaarlijk is maar door die situatie weer veilig te maken. Daarvoor is een tekstkarretje niet genoeg. Nee, daarbij hoort een mea culpa. Een mea maxima culpa. En dan zal de raad best een paar miljoen willen doneren voor een goede oplossing.

Dan zal ik daar een keertje niet over klagen.

2 thoughts on “Rot-Rot-Onde

  1. Zie ik het goed op die foto, staat dat tekstkarretje OP het fietspad?
    Ik bedoel een obstakel op het fietspad zelf om het voor de fietsers veiliger te maken?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *