De Mysteryburger

Bij het woord dacht ik aan een soort hamburger in zo’n lekker broodje, een soort quarterpounder met geheime ingrediënten maar met in ieder geval zo’n plakje cheddarkaas er op. En dat voor één euro. Maar dat is het dus niet want de mysteryburger is iemand die door de Edese Rekenkamercommissie werd ingehuurd om de dienstverlening van de gemeente Ede te testen.

De Rekenkamercommissie? Een klein clubje mensen dat de handel en wandel van de gemeente Ede onderzoekt. Daar hebben we een gemeenteraad voor maar die zijn druk met andere dingen en er zijn verschillen tussen de Rekenkamercommissie en de gemeenteraad. Een lid van de Rekenkamercommissie verdiend 1/5 van een raadslid maar is wel vijf keer zo slim.

Zo had de Rekenkamercommissie niet één maar wel twintig mysteryburgers ingehuurd. Die gingen een paspoort aanvragen, of belden voor een afvalpas enzo. Vervolgens werd genoteerd hoe snel en goed ze werden geholpen. De conclusie van het onderzoek is dat het best aardig gaat met de dienstverlening van de gemeente Ede aan haar burgers maar dat het ook wel weer beter kan.

Voor de goede orde: ik zat niet bij deze groep mysteryburgers. Ik heb bovendien andere ervaringen. Zo vroeg ik op 7 juli (2024, zo erg is het ook weer niet) of de gemeente mij de structurele rapportage over de kostenontwikkeling van het PicoBellopad wilde opsturen. Een toezegging van de wethouder uit 2021. Het antwoord duurde twee maanden. Die rapportage is er niet en dat is jammer want volgens het antwoord loopt het project primadeluxe binnen het beschikbare krediet.

Dat lijkt mij juist een reden om, bijvoorbeeld halfjaarlijks zoals toegezegd was, te rapporteren aan de raad. Leuk dat er een project eens een keer binnen het budget blijft! Tenminste….het PicoBellopad bleek drie jaar geleden 8 miljoen duurder dan begroot maar volgens het antwoord wordt het in ieder geval niet duurder dan die 8 miljoen.

Ik denk zelf dat het verbouwen van die levensgevaarlijke rotonde, met zeven ongelukken in een paar maanden, nog wel een paar miljoen extra zal kosten maar ja, ik vertrouw maar op het antwoord van de gemeente! Toch? In ieder geval: twee maanden wachten op een antwoord dat de wethouder een toezegging niet is nagekomen.

Volgens een andere wethouder hebben alle biomassacentrales in Ede een vergunning Wet Natuurbescherming. Ik heb gebeld met de provincie. Die hebben die vergunning van de centrale aan de Dwarsweg niet. Gek, want de provincie is het orgaan dat die vergunning afgeeft. Tien dagen geleden vroeg ik daarom de gemeente Ede naar die vergunning van de biomassacentrale aan de Dwarsweg, want de gemeente Ede heeft die blijkbaar wel?! Even de kast met vergunningen opendoen, even scannen en mailen: dat hoeft niet zo lang te duren lijkt me maar ik wacht nog wel een paar maanden.

Ik heb dus wat andere ervaringen dan die mysteryburgers. Ik moet eindeloos bellen, mailen en wachten op antwoorden van eenvoudige vragen. Is het nou zo moeilijk om te zeggen dat de ene wethouder zijn toezegging niet is nagekomen of dat een andere wethouder de raad niet goed heeft geïnformeerd?

Om de dienstverlening van de gemeente Ede te controleren heb je dus geen duur onderzoek met mysteryburgers nodig: dan had je ook gewoon mij even kunnen bellen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *